Hiina teatas sõjaväeliste õppuste alustamisest Taiwani väinas

Copy
Hiina puksiir seilas mööda Taiwani väinas asuvast Pingtani saarest, mis on lähim punkt iseseisvale saareriigile.
Hiina puksiir seilas mööda Taiwani väinas asuvast Pingtani saarest, mis on lähim punkt iseseisvale saareriigile. Foto: Greg Baker / AFP / Scanpix

Hiina teatas laupäeval, et alustab kolm päeva kestvate sõjaliste õppustega Taiwani väinas.

Hiina Rahvavabastusarmee (PLA) idaringkonna väejuhatus teatas, et õppused nimega United Sharp Sword (i.k. - ühendatud terav mõõk) kestavad 8.-10. aprillini ja nende eesmärk on tagada «lahinguvalmidus».

PLA avalduses ütles väejuhatuse ülemkolonel Shi Yi, et õppustest võtavad osa ka politseipatrullid, «Taiwani põhja- ja lõunaosas ning merel ja õhuruumis Taiwanist idas».

Avaldus ei sisaldanud harjutuste täpset asupaika.

Taiwani kaitseministeerium teatas laupäeval, et oli avastanud kolm sõjalaeva ja 13 Hiina lennukit saare ümbruses viimase 24 tunni jooksul.

Riikliku kaitse ministeerium teatas hommikuses raportis, et lennukitest neli olid ületanud Taiwani väina mediaanjoone ja sisenenud Taiwanist kagus õhutõrje tuvastustsooni (ADIZ).

Hiina otsus on seotud ilmselt USA esindajatekoja spiikri Kevin McCarthy ja Taiwani presidendi Tsai Ing-weni kolmapäevase kohtumisega Californias.

Peking peab demokraatlikku saart enda territooriumiks ja on lubanud selle ühel päeval vajadusel jõuga tagasi võtta.

Eelmise aasta augustis saatis Hiina McCarthy eelkäija Nancy Pelosi Taiwani-visiidi puhul saart ümbritsevatesse vetesse ja õhuruumi sõjalaevad, raketid ja hävitajad.

Esialgu ei ole märgata märke kõrgendatud sõjalisest tegevusest Pingtani saarel, mis on Hiina edelaosas asuv saar, mis on kõige lähem punkt Mandri-Hiina ja Taiwani vahel.

AFP ajakirjanikud nägid reedel sõjaväe puksiiri ja mitut armee helikopterit Pingtani lähistelt läbi seilamas, ehkki nende transpordi puhul ei ole selge, kas see võis tähendada kõrgendatud valmisolekut ja tegevuste aktiveerimist.

Tsai naasis oma ringreisilt USA-sse ja Ladina-Ameerikasse reedel ning kohtus nii McCarthy kui ka teiste rahvaesindajatega.

«Me näitasime rahvusvahelisele kogukonnale, et Taiwan on rohkem ühtne, kui seisab silmitsi surve ja ähvardustega,» ütles Tsai ajakirjanikele, kirjeldades oma reisi edukana. Tema sõnul «ei anna Taiwan kunagi järele mahasurumisele».

Mõned tunnid enne McCarthy kohtumist Californias kolmapäeval, saatis Hiina oma lennukikandja Shandongi läbi Taiwani kirdepoolsete vete teel Vaikse ookeani läänepiirkonda.

Hiina president Xi Jinping võõrustas just äsja oma prantsuse kolleegi Emmanuel Macroni ja Euroopa Komisjoni presidenti Ursula von der Leyenit, kuna Euroopa Liit püüab oma suhteid Hiinaga paremaks muuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles