Segadus Armeenia osalemise osas USA juhitud sõjalistel õppustel

Copy
Armeenia peaminister Nikol Pašinjan ja Venemaa president Vladimir Putin rääkimas Kollektiivse Julgeoleku Lepingu Organisatsiooniga (KJLO) tippkohtumisel Jerevanis 23. novembril 2022. aastal.
Armeenia peaminister Nikol Pašinjan ja Venemaa president Vladimir Putin rääkimas Kollektiivse Julgeoleku Lepingu Organisatsiooniga (KJLO) tippkohtumisel Jerevanis 23. novembril 2022. aastal. Foto: Vladimir Smirnov/Sputnik/AP/Scanpix

USA kaitseministeerium avaldas neljapäeval nimekirja USA juhitud rahvusvahelisel õppustel Defender 23, mis algab 22. aprillil. Algselt oli osalejate nimekirjas ka Armeenia, kuid vaid paar tundi hiljem eemaldati Armeenia õppusel osalejate nimekirjast. Päev hiljem toimus Venemaa president Vladimir Putini ja Armeenia peaminister Nikol Pašinjani vahel telefonikõne. 

Armeenia oli algselt loetletud 26 riigi hulgas, mis Pentagoni teatel osalevad õppusel Defender 23. Õppuse eesmärk on demonstreerida USA sõjaväe võimet oma liitlaste kindlustamisel ja heidutada neid, kes ohustavad Euroopa rahu. Neljapäeva õhtul muudeti Pentagoni veebisaidil avaldatud aruannet ning jäeti Armeenia osalejate nimekirjast välja. Ametlikku selgitust selle muutmise kohta ei antud. 

«See iga-aastane, peaaegu kaks kuud kestev õppus keskendub USA relvajõudude strateegilisele paigutamisele, armee eelpositsioneeritud varude kasutamisele ja koostalitlusvõimele Euroopa liitlaste ja partneritega. [..] Õppusel osaleb umbes 9000 USA sõjaväelast ja umbes 17 000 sõjaväelast 26 liitlas- ja partnerriigist,» ütles Pentagoni pressiesindaja Sabrina Singh õppuse kohta. on heidutada neid, kes ohustavad Euroopa rahu, ja kaitsta kontinenti agressiooni eest

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles