INTERVJUU Hodges: mõnes asjas võib Eesti olla naabritest hoolsam, aga mitte kõiges (1)

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Erukindral Ben Hodges.
Erukindral Ben Hodges. Foto: Remo Tõnismäe

Osa hiljuti Leedu pihta kõlanud kriitikast kehtib kõigi Balti riikide kohta, näiteks Rail Baltica valmimise venimine halvendab Eesti julgeolekut isegi rohkem, märkis erukindral Ben Hodges intervjuus Postimehele.

Paistab, et leedulased olid kaunis üllatunud teie hiljutisest kriitikast nende aadressil. Mis juhtus? Miks otsustasite olla nii otsekohene?

Me räägime oma parimate sõpradega otse ja ausalt. Leedul polnud vaja, et ma neid tunnustaksin. Nad teavad, et ma olen olnud Balti piirkonna julgeoleku ja stabiilsuse tugev toetaja ning seisnud pikki aastaid nende eest.

Mistap arvasin, et on oluline, et keegi, kes sellest piirkonnast hoolib, võtaks ette puudujäägid, millega pole jätkuvalt piisavalt tegeldud, eriti Venemaalt lähtuva ohu valguses.

Kui suur osa sellest kriitikast kehtib kõigi Baltimaade kohta?

Osa sellest kehtib kõigile. Aga ilmselgelt on mõnel riigil teistsugused prioriteedid või teistsugune valmisoleku tase.

Mulle tundub, et mõnes asjas võib Eesti olla hoolsam kui tema naabrid, aga mitte kõiges. Kui näiteks jätkuvalt sõltuda elektri osas Venemaast nagu Eesti, siis see on tõsine probleem. Kui teie ühiskond pole sada protsenti valmis nagu Soome, siis see on probleem.

Eesti selgelt kulutab riigikaitsele nii nagu peaks. Aga sama teeb ka Leedu. Ja Rail Baltica probleem, mille tõstatasin Leedus, on Eesti jaoks isegi suurem, sest Eesti on kaugemal eemal [ülejäänud Euroopast]. Kuni Rail Baltica pole valmis, on palju keerulisem tuua mööda raudteed ruttu sisse varustust Eestini välja. See on kõigi kolme Balti liitlase probleem.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles