WP: Vene Su-27 oleks sügisel pea alla tulistanud Briti luurelennuki

BNS
Copy
Vene õhujõudude hävitaja Su-27.
Vene õhujõudude hävitaja Su-27. Foto: Sergei Bobylev/TASS

Vene hävitaja oleks mullu sügisel Musta mere kohal peaaegu alla tulistanud Briti luurelennuki RC-135 Rivet Joint – juhtum oli meedias mainitust palju tõsisem ja võinuks tõmmata USA ja selle NATO liitlased Ukraina sõtta, kirjutas pühapäeval Washington Post, viidates Pentagoni lekkinud dokumentidele.

Internetti lekkinud dokumentide kohaselt leidis intsident aset 29. septembril Krimmi ranniku lähedal. Lennukit RC-135 kasutatakse raadioside ja muude elektrooniliste sõnumite jälgimiseks.

Ühendkuningriigi kaitseminister Ben Wallace avalikustas juhtumi oktoobris parlamendi alamkojale, öeldes, et kaks hävitajat Su-27 lähenesid rahvusvahelises õhuruumis Musta mere kohal RC-135-le ning üks Vene hävitaja möödus Briti lennukist 15 jala (umbes 4,5 meetrit) kauguselt.

Tollal ütles Wallace seadusandjaile, et üks Vene lennukeist tulistas kaugelt välja raketi, kuid seostas seda tehnilise rikkega ning ütles, et oli sel teemal kõnelnud Vene kõrge kaitseametnikuga.

Juhtum toob esile, kuidas lääne sõjaväeametnikud on püüdnud säilitada tasakaalu, püüdes aidata Ukraina sõjaväge ja koguda teavet, sattumata seejuures otsekonflikti Moskvaga.

Vene ametnikud püüavad kujutada NATO riike agressoritena, samas kui USA ja selle liitlased on öelnud, et toetavad Ukrainat, kuid ei sõdi Venemaaga.

Väljaanne märgib, et Briti lennuki allatulistamine rahvusvahelises õhuruumis tähendaks NATO võimalikku astumist sõtta Venemaa vastu. Samas keeldusid Pentagoni esindajad lekkinud dokumendi sisu kommenteerimast.

Ka ÜK Washingtoni suursaatkonna pressiesindaja keeldus kommentaaridest ning Vene saatkond kommentaaripalvele ei vastanud.

Dokumendil oli USA staabiülemate ühendkomitee päis ja selles oli kirjeldatud ka teisi sarnaseid intsidente.

Pentagoni pressiesindaja brigaadikindral Patrick Ryder ütles läinud kuul, et on oluline hoida Must meri ja taevas selle kohal kõigile riikidele avatuna. «Must meri,» ütles ta, «on kriitiline rahvusvaheline meretee, mis toetab paljusid meie NATO liitlasi, sealhulgas Rumeeniat, Bulgaariat ja Türgit, ning ei kuulu ühelegi riigile.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles