USAs püütakse selgusele jõuda saladokumentide lekke mõjust riigi julgeolekule

Copy
USA kaitseministeeriumi asepressiesindaja Sabrina Singh.
USA kaitseministeeriumi asepressiesindaja Sabrina Singh. Foto: Andrew Harnik/AP/Scanpix

USAs on asutud hindama, kuidas äärmiselt salajaste dokumentide arvatav leke võib mõjutada riigi julgeolekut, teatas Pentagon pühapäeval.

Leke, mida justiitsministeerium uurib, näib hõlmavat hinnanguid ja salajasi luureraporteid, mis puudutavad lisaks Ukrainale ja Venemaale ka väga tundlikke analüüse USA liitlaste kohta.

Kuigi kaitseministeerium kontrollib endiselt internetis ringlevate dokumentide ehtsust, «paistavad need sisaldavat tundlikku ja äärmiselt salastatud materjali», ütles Pentagoni asepressiesindaja Sabrina Singh.

«Ametkondadevahelised jõupingutused on suunatud sellele, et hinnata nende pildistatud dokumentide mõju USA riiklikule julgeolekule ning meie liitlastele ja partneritele,» ütles Singh.

Justiitsministeerium teatas laupäeval, et on selles küsimuses kaitseministeeriumiga ühendust võtnud ja algatanud uurimise.

Viimastel päevadel on Twitterisse, Telegrami, Discordi ja teistele saitidele jõudnud  kümnete lekkinud dokumentide ja slaidide pidev voog ning uute dokumentide väljailmumine jätkub.

USA ametnikud ütlesid Washington Postile, et mõne dokumendiga näib olevat manipuleeritud, kuid paljud olid kooskõlas Luure Keskagentuuri (CIA) raportitega, mida jagatakse kõrgel tasemel Valges Majas, Pentagonis ja välisministeeriumis.

Kaitseanalüütikud ütlevad, et igasugune USA salastatud sisedokumentide leke on nii kahjulik kui ka potentsiaalselt piinlik.

Lisaks on leke väärtuslik Moskva jaoks, näidates, kui sügavale on USA luure tunginud Venemaa sõjaväeaparaadi osadesse, teatas USA meedia.

Muud dokumendid sisaldavad ilmset teavet USA liitlaste valitsuste sisedebati kohta.

Dokumentide hulgas olid näiteks arutelud Lõuna-Koreas käinud debati üle, kas anda USA-le Ukrainas kasutamiseks mõeldud suurtükimürske, teatas The New York Times.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles