INGLISE PATSIENDID ⟩ Briti streik võib mõjutada sadu tuhandeid arstivisiite

Copy
Inglise arstide streik märtsis. Foto on illustratiivne.
Inglise arstide streik märtsis. Foto on illustratiivne. Foto: Adam Vaughan / EPA / Scanpix

Inglismaa valmistub võimalikuks neli päeva kestvaks arstide streigiks, mis ühe ametniku sõnul võib olla katastroofiline ning viia kuni 350 000 visiidi edasilükkamiseni.

Riikliku tervishoiusüsteemi NHSi arstide streik peaks algama homme ning tuleb pärast mitmeid avaliku sektori töötajate palgavaidluste tõttu korraldatud proteste erinevates sektorites.

Kolm päeva kestnud arstide streik eelmisel kuul halvas süsteemi, mis on üritanud lahendada pikka ootejärjekorda, mis oli suureks probleemiks ka enne COVID-19 pandeemiat.

«Neil streikidel saab olema katastroofiline mõju NHSi võimele taastuda,» ütles NHSi tegevjuht Matthew Taylor. «Tervishoiusüsteem peab tulema vastu suurele nõudmisele... Seda on raske teha parimatel aegadel, seda on võimatu teha, mil streigid jätkuvad,» ütles ta.

Arstide ametiühing Briti Meditsiiniliit (British Medical Association - BMA) on nõudnud 35 protsendi suurust palgatõusu hiljuti kvalifikatsiooni saanud arstidele, kelle tunnipalk on hetkel natuke üle 14 naelsterlingu (15,94 eurot), teatas BMA. Töökoormus ja ootejärjekorrad on hetkel aga rekordkõrged.

Kuigi paljud ametiühingud on ÜK avalikus sektoris jõudnud valitsusega kokkuleppele, siis paljud mitte. Õpetajad lükkasid hiljuti viimase palgatõusu pakkumise tagasi ning medõed hääletavad veel eelmisel kuul tehtud pakkumise üle.

Tervishoiuministri Steve Barclay arvates on arstide nõudmised ebarealistlikud ning streigid on korraldatud nii, et need põhjustaksid maksimaalselt probleeme. Tervishoiu- ja sotsiaalministeerium on nõudnud, et streigid tuleb tühistada, enne kui saab istuda läbirääkimistelaua taha.

NHSi juhi sõnul ohustavad streigid patsientide tervist ning ta tegi ettepaneku, et valitsus ja ametiühing kutsuksid vaidluse lahendamiseks vahemehed.

NHSi teise kõrge juhi Stephen Powisi sõnul prioritiseeritakse streikide ajal erakorralist ja kriitilist abi. NHSi ajaloos pole ükski varasem streik nii suurt kaost põhjustanud, ütles Powis.

ÜKs on inflatsioon tõusnud üle kümne protsendi ja elanike ostujõud on kahanenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles