KARMO TÜÜR Venemaa «uue maailmakorra» kontseptsioon – aeg minna konkreetsemaks (9)

Karmo Tüür
, politoloog
Copy
Venemaa agressioonisümbolid Moskvas Kremli lähedal. 
Venemaa agressioonisümbolid Moskvas Kremli lähedal. Foto: Juri Kotšetkov/EPA/Scanpix

Venemaa on ennast läbi aegade näinud misjonärina. Riigina, mis moodustab omaette tsivilisatsiooni, millel on mingi Suur Ülesanne. Viimastel aastatel on selle üliülesandena markeeritud mingisugust segast kontseptsiooni nimega «uus maailmakord».

Siiani oli see «uus maailmakord» jäetud meelega ähmaseks, sest säärane ebamäärasus lubab olla võimalikult kõigile sobilik. Peamine, mida sellega üritati saavutada, oli õngitseda rahuolematuid. Kõiki neid, kellele senine asjade käik maailmas ja suures poliitikas ei meeldinud.

Selline rahulolematus on võimalik konverteerida raevuks, tehes selgeks, et kõigil eri põhjustel rahuolematutel on üks ja selge ühine vaenlane. See on kõigile tuttav väljend «kõik need seal ... on süüdi meie hädades!». Ja niisugust genereeritud raevu on hõlbus kasutada ressursina.

Kui hakata täpsustama, mida õigupoolest peetakse silmas probleemi ja võimaliku lahenduse all, on lihtne toetajaid kaotada, sest paljud näevad siis, et mõeldakse sootuks erinevaid asju. Nüüd aga on Moskva meelest ilmselt saabunud aeg minna konkreetsemaks.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles