Filipiinid ja USA alustasid oma ajaloo suurimaid ühisõppusi

BNS
Copy
Õppus Balikatan.
Õppus Balikatan. Foto: AP/Scanpix

Filipiinid ja USA alustasid teisipäeval oma ajaloo seni suurimaid ühiseid sõjaväelisi õppusi, millega pikaajalised liitlased püüavad tasakaalustada Hiina üha kasvavat agressiivset enesekindlust regioonis.

Pea 18 000 sõjaväelast võtab osa iga-aastasest õppusest nimega Balikatan (filipiini k. õlg-õla kõrval). Esmakordselt on kavas pidada harjutusi lahingmoonaga Lõuna-Hiina merel, mida Peking peab täielikult enda omaks.

Balikatan sisaldab ka sõjaväekopterite maandumist Filipiinide väikesaarele, mis asub peamise saare Luzoni põhjatipu lähistel ning mis jääb Taiwanist pea 300 kilomeetri kaugusele.

Tegemist on esimeste õppustega president Ferdinand Marcose võimu all, kes püüab tugevdada sidemeid USA-ga, kuna tema eelkäija Rodrigo Duterte ei pidanud liitu mikski.

«Selle õppuse kaudu teravdavad Filipiinide ja USA väed omavahelist tööd, suurendavad oma oskusi ja täiendavad oma võimekust läbi koostöö, tagades, et me oleme valmis vastama tegeliku elu väljakutsetele ühiselt,» ütles USA 1. merejalaväe lennundustiiva komandör kindralmajor Eric Austin teisipäeval Manilas avatseremoonial peetud kõnes.

Viimastel kuudel on Manila ja Washington nõustunud taasalustama ühiseid merepatrulle Lõuna-Hiina merel ja sõlminud kokkuleppe laiendada USA väe võimalusi kasutada saareriigi sõjaväebaase. See aga ajas raevu Pekingi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles