VIDEO ⟩ Kamtšatka vulkaanist rulluv hiigeltuhapilv ähvardab lennuliiklust (1)

Rachel Kaare Juudas
Copy
Šivelutš aktiviseerus ka 2022 aastal.
Šivelutš aktiviseerus ka 2022 aastal. Foto: Juri Demjanšuk

Venemaal Kaug-Idas asuv Šivelutši vulkaan paiskas õhku umbes 20 kilomeetri kõrguse lennuliiklust ohustava tuhasamba, mis kattis ka lähedalasuvad külad. 

Venemaa Kamtšatka poolsaarel asuv Šivelutši vulkaan elavnes täna hommikul ja paiskas 20 kilomeetri kõrgusele õhku tuhapilve, mis kujutab endast ohtu lennuliiklusele, teatas Kamtšatka vulkaanipursete reageerimisrühm (KVERT).

Lähedal asuvad maanteed ja külad kattusid kuni 8,5 sentimeetri sügavuse halli tuhavaibaga, mis on viimase 60 aasta sügavaim. 

Meeskond andis välja ohukoodiga teate, märkides, et iga hetk võib toimuda järjekordne 15 kilomeetri kõrgune tuhaplahvatus. «Jätkuv aktiivsus võib rahvusvahelisi ja madalal lendavaid õhusõidukeid mõjutada,» seisis teates. 

Tuhapilv triivib lääne ja lõuna suunas ning on 108 000 ruutkilomeetri suurune, teatas Vene Teaduste Akadeemia geofüüsikalise uuringu Kamtšatka filiaal Telegramis. Vene meedia teatel jätkab tuhapilv levimist. 

Kohalikud võimud sulgesid koolid ja käskisid ümberkaudsete külade elanikel siseruumides püsida, ütles Ust-Kamtšatski omavalitsuspiirkonna juht Oleg Bondarenko Telegrami postituses. «See, mida ma siin oma silmaga näen – lastel oleks võimatu koolis käia ja laste kohalolek siin on üldse küsitav,» kirjutas Bondarenko.

Vaikse ookeani põhjaosas asuval poolsaarel on umbes 160 vulkaani, kuid ainult umbes kaks tosinat neist on aktiivsed. UNESCO kandis Kamtšatka vulkaanid maailmapärandi nimekirja.

Kamtšatka üks suuremaid ja aktiivsemaid vulkaane Šivelutš on viimase 10 000 aasta jooksul teinud hinnanguliselt 60 olulist purset, viimane suurim toimus 2007. aastal.

Kamtšatka poolsaar asub Moskvast 6800 km kaugusel. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles