KATJUŠA, KUSS! Vene oblastid tühistavad võidupüha paraade

Rachel Kaare Juudas
Copy
Venemaa pealinnas Moskvas valmistutakse 9. mai võidupüha paraadiks.
Venemaa pealinnas Moskvas valmistutakse 9. mai võidupüha paraadiks. Foto: YURI KOCHETKOV / EPA / SCANPIX

Vähemalt kaks Ukrainaga piirnevat Venemaa oblastit tühistas nn terrorismivastaste meetmete raames oma võidupüha paraadi. 

Sõjaväeparaadid tühistatakse sõja edasikandumise kartuses, vahendas The Moscow Times. 

Venemaa linnad tähistavad iga aasta 9. mail 1945. aasta võitu Natsi-Saksamaa üle, demonstreerides keskväljakutel sõjatehnikat ja hävituslennukeid. 

Ida-Ukraina Sumõ oblastiga piirneva Kurski oblasti kuberner Roman Starovoit ütles eile, et võidupüha paraadi ei korraldata tänavu väidetavate rangemate terrorismivastaste meetmete tõttu, vahendas veebileht Kurzk-izvestia.ru.

Esimesena tühistas oma paraadi eelmisel nädalal Venemaa Belgorodi oblast. «Paraadi ei toimu, sest hoidume vaenlase provotseerimisest suure hulga varustuse ja teenistujate kohaloluga Belgorodi kesklinnas,» selgitas kuberner Vjatšeslav Gladkov.

Ukrainaga ühist piiri jagavad Venemaa piirkonnad on teatanud väidetavatest raketi- ja droonirünnakutest viimase 13 kuu jooksul.

Mõlemad oblastid korraldasid 2022. aastal võidupüha paraadi, kusjuures Kurskis marssis üle 1000 kohaliku sõduri, kadeti ja julgeolekuasutuste liikme.

Teised Lõuna-Venemaa oblastid, sealhulgas Voronež ja Rostov, aga ka Venemaa okupeeritud Krimm teevad oma võidupüha paraadi.

Kreml teatas, et regionaalsed juhid otsustavad ise võidupüha paraadide ärajätmise üle. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles