Hiina kavatseb uusi AI-tooteid eelnevalt julgeoleku pilgu läbi hinnata

Copy
Tehisintellekt ehk AI. Pilt on illustreeriv.
Tehisintellekt ehk AI. Pilt on illustreeriv. Foto: Pavlo Gonchar / Zuma Press Wire / Scanpix

Kõik uued tehisintellekti (AI) tooted, mis on arendatud Hiinas, peavad läbima «julgeolekuhinnangu», enne kui neid võib avalikuks tarbimiseks kasutusele võtta, selgub teisipäeval riigi internetiühenduse järelevalveameti uuest seaduseelnõust.

«Enne kui avalikkusele pakutakse teenuseid, mis kasutavad generatiivseid AI-tooteid, rakendatakse julgeolekuhinnang läbi riikliku interneti järelevalveameti osakondade,» selgub Hiina küberruumi haldusameti seaduseelnõust.

Seaduseelnõu nimega «administratiivsed meetmed generatiivsete tehisintellekti toodete suhtes» on mõeldud tagama «generatiivse AI-tehnoloogia tervislikku arengut ja standardiseeritud rakendamist».

AI-genereeritud sisu peab «peegeldama sotsialistlikke põhiväärtusi ega tohi sisaldada sisu riigivõimu õõnestamise kohta», öeldakse eelnõus.

Samuti ei tohi see sisaldada «terroristlikku või äärmuslikku propagandat», «etnilist vaenu» või «muud sisu, mis võib häirida majanduslikku ja ühiskondlikku korda».

Ameti teatel palub see uutele reeglitele, mis peaaegu kindlasti seadusena vastu võetakse, avalikkuse sisendit.

Uued regulatsioonid langevad ajale, mil Hiina ettevõtted, nagu Alibaba, JD.com, Netease ja TikToki omanik Bytedance püüavad tulla välja oma AI-teenustega alates sellest, kui USA OpenAI avaldas novembris ChatGPT.

Hiina on teatanud ambitsioonikatest plaanidest saada AI vallas 2030. aastaks üleilmseks liidriks. Konsultatsioonifirma McKinsey ennustab, et AI-sektor võib lisada selleks ajaks Hiina sisemajanduse kogutoodangusse (SKT) 600 miljardit dollarit iga aasta.

Pekingi plaane on raskendanud aga range tsensuur ja USA piirangud mikrokiipide impordile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles