Venemaa püüdis saladokumentide väitel Lähis-Idast luureabi ja relvi hankida

Postimees
Copy
Venemaa kaitseminister Sergei Šoigu tutvub Nižni Novgorodis sõjatööstuse toodanguga.
Venemaa kaitseminister Sergei Šoigu tutvub Nižni Novgorodis sõjatööstuse toodanguga. Foto: Venemaa kaitseministeeriumi pressiteenistus / EPA / Scanpix

Venemaa on olnud mõnevõrra edukas veenmaks Araabia Ühendemiraate luurekoostööd tegema ja Egiptust endale rakette tootma, näib viitavat ulatuslik USA sõjaväe saladokumentide leke.

Andmed võimalikust Venemaa relvastuskoostööst Egiptusega pärinevad tänavu veebruarist, kui lekkinud materjali kohaselt andis viimase president Abdel Fatah El-Sisi alluvatele korralduse toota kuni 40 000 raketti, et siis tarnida need salaja Venemaale, kirjutas The Washington Post.

Osa 17. veebruari kuupäevaga salastusmärgisega USA luure dokumendist käsitleb väidetavat vestlust El-Sisi ja kõrgete Egiptuse sõjaväeametnike vahel, mis lisaks rakettidele puudutas ka küsimust Venemaa varustamisest suurtükimürskude ja püssirohuga. President nõudis ametnikelt varjatult tegutsemist, et mitte ärritada läänt. Väidetavalt soovis Egiptus relvi tarnides tasuda Moskvale tänuvõlga varasema abi eest, mille olemust aga ei täpsustata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles