Briti meedia: Ukrainas on lääne eriüksuslasi

Copy
Ukraina eriüksuslased. Foto on illustreeriv.
Ukraina eriüksuslased. Foto on illustreeriv. Foto: KAI PFAFFENBACH / REUTERS / SCANPIX

Mitu Briti meediaväljaannet, teiste seas BBC ja Guardian, kirjutasid teisipäeval, et Ukrainas tegutsevad mitme lääneriigi eriüksuslased.

Meedia andmeil ilmneb see ühest USA täiesti salajaseks klassifitseeritud dokumendist, mis on avalikuks saanud aastate suurima infolekke osana.

Dokumendi järgi on Ukrainas 50 eriüksuslast Suurbritanniast, 17 Lätist, 15 Prantsusmaalt, 14 USAst ja üks Hollandist. Arvud on väikesed ja dokumendist ei selgu, kus nad Ukrainas asuvad või mida seal teevad.

Ühendriikide tundlike dokumentide ulatuslik leke on USA kaitseministeeriumi hinnangul väga tõsine oht riigi julgeolekule.

Üks teema, mille üle on sõja ajal pikalt spekuleeritud, on olnud just lääne eriüksuste kohalolek Ukrainas, kuid varem pole sellele kinnitust saadud. Kahtlustatakse, et Venemaa võib püüda kasutada dokumendis sisalduvat teavet tõendina väitele, et ta ei sõdi üksnes Ukraina, vaid Ukrainas kogu NATO vastu.

Briti kaitseministeerium teatas, et lekkinud dokumendid sisaldavad valeteavet. Samas ei ole ministeerium täpsustanud, millistele dokumentidele ta viitab.

«Lugejad peaksid olema ettevaatlikud, uskudes väiteid, mis võivad viia valeinfo levikuni,» kirjutas ministeerium teisipäeval Twitteris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles