Trudeau: venemeelsed häkkerid ei mõjuta Kanada toetust Ukrainale

Copy
Kanada peaminister Justin Trudeau (paremal) ja Ukraina peaminister Denõss Šmõhal.
Kanada peaminister Justin Trudeau (paremal) ja Ukraina peaminister Denõss Šmõhal. Foto: Cole Burston/AFP/Scanpix

Venemeelsed häkkerid häirisid Ukraina peaministri Denõss Šmõhali teisipäevase visiidi ajal Kanada valitsuse veebilehti, kuid see ei nõrgesta Ottawa tugevat sidet Kiieviga, ütles peaminister Justin Trudeau.

Kanada liidri ja senati ametlikud veebisaidid, aga ka teised, olid teisipäeva hommikul maas.

Trudeau kinnitas, et neid häkiti, samas kui rühmitus, kes nimetas end NoName'iks, võttis Telegrami postituses küberrünnaku omaks.

«Pole haruldane, et Vene häkkerid võtavad sihikule riike, kui nad näitavad üles oma vankumatut toetust Ukrainale, kui nad tervitavad Ukraina delegatsioone või juhtkonda. Nii et ajastus pole üllatav,» ütles Trudeau ühisel pressikonverentsil Šmõhaliga.

«Ent kui kellelgi tekib küsimusi, siis see, et Venemaa suudab Kanada valitsuse ametliku veebilehe mõneks tunniks maha võtta, ei heiduta meid kuidagi meie vankumatust toetusest Ukrainale,» ütles ta.

Kanada elektroonilise pealtkuulamise agentuuri Communications Security Establishment (CSE) pressiesindaja Robyn Hawco ütles AFP-le saadetud meilis, et täpsustamata arv Kanada valitsuse veebilehti on võrguühenduseta.

Kuid ta lisas, et hajutatud teenusekeelu (DDoS) rünnak mõjutas süsteeme väga vähe.

Järgmisena Washingtoni külastav Šmõhal ja Trudeau teatasid ka kõneluste lõpuleviimisest nende kahepoolse vabakaubandusleppe ajakohastamiseks, uutest Kanada relva- ja laskemoonasaadetistest Ukrainasse ning kokkuleppest Kanada ettevõttega Cameco tarnida Ukrainale tuumakütust. kuni 2035. aastani.

Ottawa avalikustas ka uued sanktsioonid, mis on suunatud venelaste ja Venemaa juriidiliste isikute, sealhulgas nende vastu, kes on seotud Wagneri palgasõdurite rühmituse ja Venemaa lennundussektoriga, aga samuti Valgevene finantssektoriga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles