Leedu parlamendihoone ees toimus «sibulaprotest»

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad saabusid Leedu parlamendihoone ette sibulatega.
Meeleavaldajad saabusid Leedu parlamendihoone ette sibulatega. Foto: 15.min.lt

Paarsada inimest kogunes täna Leedu parlamendihoone lähistele, kuigi võimud protesti korraldamiseks luba ei andnud. Kohalik politsei oli valmis võimalike rahutuste ennetamiseks, kuid aktsioon kulges üldjoontes rahulikult. 

Vilniuse politseijuht Kęstutis Lančinskas ütles portaali 15.min.lt ajakirjanikule, et parlamendis esindamata Rinde partei korraldatud meeleavaldus kulges rahulikult.

«Märkimisväärseid rikkumisi polnud, vahistati kolm isikut,» ütles Lančinskas, kelle sõnul oli ühel neist kaasas kasteet. LETA andmetel võivad osa vahistatutest olla alaealised. 

Tema kinnitusel on enamik inimesi parlamendihoone juurest lahkunud, kuid politsei jätkab olukorra jälgimist Vilniuse kesklinnas. 

Julgeolekujõud olid võimalikeks rahutusteks hästi valmistunud. Paralmendihoone ümber rajati tõkked ja selle lähiümbruses võis märgata märkimisväärselt palju politseinikke ja päästetöötajaid.

Juba eile teatas politseijuht Vizgirdas Telyčėnas, et julgeolekujõud teevad kõik, et ära hoida võimalikke rahutusi.

«Tänaseks oli planeeritud väiksemate ja keskmise suurusega ettevõtete üldstreik. Siiski nõustusid nad võimudega peetud läbirääkimistel selle edasi lükkama,» ütles portaali 15.min.lt peatoimetaja Žilvinas Pekarskas telefoniintervjuus Postimees.ee´le.

Sellele vaatamata otsustasid parlamendis esindamata Rinde partei esindajad parlamendihoone ees korraldada meeleavalduse. Sama opositsioonierakond võttis osa ka 16. jaanuaril seimi hoone ees toimunud massimeeleavaldusest, mis lõppes rahutustega.

«Rinde partei juht Algirdas Paleckis soovis siiski meeleavalduse korraldada, kuid ta ei saanud selleks luba,» täpsustas Pekarskas, kelle sõnul kogunes parlamendihoone ette kümmekond isikut, kes on käruga võtnud kaasa hulgaliselt sibulaid, mida meeleavadlajad rahvasaadikutele jagavad.

Tegemist on nutika lahendusega, sest seaduse järgi võib ilma loata meeleavaldustest osa võtta just nii palju isikuid. Teised seimi lähistele kogunenud inimesed olid nii-öelda pealtvaatajad ja neid parlamendihoone ette ei lubatud. 

Pekarskase teatel lubas politsei korrarikkujaid trahvida 500-2000 liti suuruse trahviga. 

Gediminase prospekti ja katedraali juurest seimihoone ette saabunud meeleavaldajaid saatsid valvsad politseinikud, keda vahistamiste järel häälekamaks muutunud meeleavaldajad nimetasid provokaatoriteks. 

Rinde partei esindajad Paleckis ja Audrius Butkevičius soovisid vestelda seimi esimehega Arūnas Valinskasega ja anda talle üle kärutäie sibulaid. Ka sellel oli oma motiiv, sest Valinskas on humoristliku auhinna «Kuldsed sibulad» idee autor ja mille sibulakujulisi auhindu antakse just Leedu poliitikutele.

Kohtumist seimispiikriga siiski ei toimunud ja Paleckis ning Butkevičius andsid selle asemel parlamendi sekretariaadi juhatajale Nemira Pumprickaitele üle kolm sibulamugulat ja petitsiooni. Avalduses nõuavad opositsioonipoliitikud valitsuse tagasiastumist, 16. jaanuaril toimunud rahutuste uurimist ja neoliberaalse poliitika lõpetamist. 

Rinde partei esindajad on lubanud protestiaktsioone jätkata seni, kuni valitsus tagasi astub. 

Pekarskasa kinnitusel  saabus rahutuste ajaks Vilniusesse ka tuntud populist Vytautas Šustauskas, kes on endine Kaunase linnapea ja Leedu Vabadusliidu liider. Opositsioonipartei tellitud bussidega saabus Kaunasest pealinna umbes poolsada tema toetajat.

«Me osaleme siin ainult sümboolselt. Kui ma organiseerin protestiaktsiooni, siis ma tulen siia tankiga,» lubas Šustauskas ajakirjanikele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles