Venemaa hakkab saatma kutseid väeteenistusse elektrooniliselt

Copy
Mehed vaatamas Peterburis oma nutitelefone, taustaks sõjaväkke kutsumise plakat.
Mehed vaatamas Peterburis oma nutitelefone, taustaks sõjaväkke kutsumise plakat. Foto: Dmitri Lovetsky / AP / Scanpix

Vene parlamendi ülemkoda kiitis täna heaks eelnõu, mis lubab võimudel väljastada kutsealustele ja reservistidele kutseid väeteenistusse elektrooniliselt.

Föderatsiooninõukogu hääletuse järel saadetakse eelnõu president Vladimir Putinile, kes kuulutab selle tõenäoliselt kiiresti seadusena välja.

Alamkoja seadusandjad andsid sellele heakskiidu teisipäeval. Eelnõud menetleti kiirkorras, kuna Vene sõjavägi valmistub Ukraina arvatavaks vastupealetungiks, mis Ukraina ja lääneliitlaste sõnul võib alata lähinädalatel.

Venemaa praegused sõjaväeteenistuse reeglid näevad ette, et kutsed kutsealustele ja reservväelastele tuleb kohale toimetada isiklikult. Varem on paljud venemaalased vältinud sõjaväeteenistusse kutsumist, hoides eemale oma ametlikust aadressist. Eelnõuga see lünk suletakse.

Isikutel, kes ka elektroonilisele kutsele ei vasta, keelatakse Venemaalt lahkumine, nende juhiluba peatatakse ja neil keelatakse oma kinnisvara müümine.

Kremli-kriitikud ja inimõiguslased nimetasid uut seadust sammuks «digitaalse vangilaagri» poole, mis annab sõjaväe värbamiskeskustele enneolematu võimu.

Seaduse kiire vastuvõtmine on tekitanud ka muret, et valitsus valmistub uueks mobilisatsioonilaineks.

Võimud on öelnud, et uut mobilisatsiooni ei ole plaanis. Kremli pressisekretär Dmitri Peskov väitis, et eelnõu eesmärk on tõhustada senist väeteenistusse kutsumise süsteemi, mille puudujäägid sügisese mobilisatsiooni ajal ilmsiks tulid.

Putin teatas septembris 300 000 reservisti kutsumisest sõjaväkke, kui Ukraina vastupealetung lõi Vene väed minema mitmest piirkonnast Ukraina idaosas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles