Saksamaa ajaloo kõige verejanulisema sarimõrvari kohta leiti uusi andmeid

Postimees
Copy
Vana vangla sisevaade.
Vana vangla sisevaade. Foto: SWNS/ScanPix

Saksamaal jõhkraid mõrvu sooritanud ja «Düsseldorfi Vampiiriks» nimetatud sarimõrvar Peter Kürteni kohta ilmusid uued andmed, vahendas Der Spiegel.

Leid sisaldas sarimõrvari originaalkirju, mis anti täna üle Nordrhein-Westfaleni riigiarhiivile. Kürteni kuritegudega seotud uurimisi ja tema tabamist peetakse Saksamaa Weimari Vabariigi aja üheks kõige mõjukamaks ja suuremaks kriminaalasjaks.

Peter Kürten elas Saksamaal pea 100. aastat tagasi. Ta sündis 13-liikmelisse perekonda, kes kolis Düsseldorfi, kus elati ühetaolises korteris koos. Saksamaal Düsseldorfi vampiiri või Düsseldorfi koletisena tuntud sarimõrvari isa oli vägivaldne alkohoolik. Tema jälgedesse astus tulevane mõrtsukas väga varakult.

Oma esimese mõrva sooritas sarimõrvar juba üheksa-aastaselt, uputades kaks oma mängukaaslast Reini jõkke. Lisaks tapmistele seostati Peter Kürtenit väga erinevate kuritegudega, sealhulgas vargused, väljapressimised, kehavigastuste tekitamine ja süütamised. Oma nime sai ta sellest, et erutudes ohvrite verest, jõi ta seda. 

Düsseldorfi sarimõrvarit ei pidurdanud miski. Ta piinas ka loomi, jahtis naisi ega kohkunud tagasi laste mõrvadest. 1913. aastal tappis ta näiteks sissemurdmise käigus üheksa-aastase tüdruku. Nelja aasta jooksul süütas mõrtsukas oma kodulähedases piirkonnas ligi 24 tulekahju. Mõrvade ja vägistamisega hoidis Düsseldorfi Vampiir kohalikud hirmu ja õuduse all. 

Kuni ta 1931. aastal tabati ja mõisteti üheksakordselt surma kõigi mõrvade eest ning lisaks 15 aastaks sunnitööle seitsme mõrvakatse eest. Samal aastal Kürten giljotineeriti. Tema aju on uuritud, et mõista kurjuse olemust. Teise Maailmasõja järgselt sattus Düsseldorfi pealuu USA-sse, kus seda täna eksponeeritakse kurioosumite muuseumis.

Uue paki originaaldokumente sai riigiarhiiv kätte tänu Kürteni kohtuasjaga seotud Düsseldorfi föderaalkohtu kohtunikule Carl Herterile, kes hoidis selle endale kuni andis üle toonasele peaprokurörile Max Güdele, kelle poeg leidis need oma pärandvara hulgast.

Täna anti vastav leid üle Nordrhein-Westfaleni arhiivile, sest just seal säilitatakse kõiki Kürteni juhtumiga seotud kohtutoimiku originaaldokumente. Toimikus on juba varasemalt teada sarimõrvari kirjade originaalid ja ülekuulamiste ärakirjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles