Biden ärgitab Põhja-Iiri parteisid võimujagamist jätkama

Copy
USA president Joe Biden esinemas Belfastis Ulsteri ülikoolis.
USA president Joe Biden esinemas Belfastis Ulsteri ülikoolis. Foto: Chris Ratcliffe / EPA / Scanpix

USA president Joe Biden kutsus täna Põhja-Iiri vaenujalal poliitilisi liidreid võimujagamisvalitsust taastama.

«Ma loodan, et (Põhja-Iiri) valitsus ja parlament taastatakse varsti,» ütles suure reede rahuleppe 25. aastapäeva puhul Põhja-Iirimaad külastav Biden Belfastis Ulsteri ülikoolis.

Biden püüdis esile manada poliitilise kompromissi eeliseid, rõhutades, et see aitab kaasa rahu kestmisele ja toob piiramatud investeerimisvõimalused, kuid ei suutnud veenda Briti-meelseid poliitikuid.

Rahu ja stabiilsust tuleb alati valvata, rõhutas USA president ja tõi näiteks 2021. aasta 6. jaanuari tormijooksu kongressihoonele.

Iiri-ameerika päritolu president kohtus Briti peaministri Rishi Sunakiga, kelle sõnul on Ühendkuningriigi ja Ühendriikide suhted suurepärases vormis. Enne kõnet Ulsteri ülikoolis tervitas Biden ka kohalikke poliitikajuhte.

Põhja-Iiri Briti-meelse Demokraatliku Unionistide Partei (DUP) juhtliikmed ei püüdnudki USA presidendi suhtes diplomaatiliselt käituda.

DUPi liige Briti parlamendis Sammy Wilson nimetas Bidenit Briti-vastaseks ning väitis, et USA kõigi aegade teine katoliiklasest president on oma anitpaatia protestantide vastu vägagi hästi teatavaks teinud.

Teine DUPi parlamendiliige Nigel Dodds leidis, et igasugused vahendamiskatsed on tulutud.

«Surve Ameerika administratsioonilt, mis on nii läbipaistvalt rahvuslasi pooldav, ei avalda meile mitte mingisugust survet,» ütles ta ajalehele Daily Telegraph.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles