KOHALIK VAADE Uus lugemisprogramm koolidele põhjustab Leedus tüli

Vaidas Saldžiūnas
, Ajakirjanik, Vilnius
Copy
Teismelised mõne aasta eest Vilniuse raamatumessil aega veetmas – kes nutitelefoniga, kes lugedes. 
Teismelised mõne aasta eest Vilniuse raamatumessil aega veetmas – kes nutitelefoniga, kes lugedes. Foto: Irmantas Gelunas/15min.lt/scanpix

Minevikus elavad vanema põlvkonna keele- ja kirjandustegelased on käristanud sügava lõhe Leedu ühiskonda, millest valdav osa soovib pärast Kremli agressiooni distantseerida end vene kultuurist ja kohelda Ukrainast saabunud põgenikke soojusega.

Kui Leedu haridusamet otsustas läinud nädalal loobuda kooliõpilaste jaoks koostatud soovitusliku kirjanduse nimekirjast, mis sai turmtuld vene kirjanike suure osakaalu tõttu, tundus, et tegemist on lihtsalt järjekordse skandaaliga, mille peamine põhjus on haridusvõimude suutmatus ajaga kaasas käia.

Haridusamet ise põhjendas nimekirja kõrvaleheitmist asjaoluga, et see ei vastanud hariduskogukonna ja teiste osaliste ootustele. Kära oli eelnevalt lahvatanud, kuna soovitatud lugemisvara seas olid muu hulgas Mihhail Lermontovi ja Fjodor Dostojevski teosed, mida näiteks lastekirjandusekspert Kęstutis Urba hindas 1.–10. klassi õpilastele sobimatuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles