PANDADIPLOMAATIA LÕPP Hiinaga keerulistes suhetes USA loomaaiad saadavad järjest pandasid tagasi

Postimees
Copy
Memphise loomaaia hiidpanda Ya Ya peaks naasma kuu lõpus Hiinasse, kus tema nahahaiguse tõttu räsitud välimus on toonud kaasa süüdistused, et USA loomaaed kohtleb looma halvasti.
Memphise loomaaia hiidpanda Ya Ya peaks naasma kuu lõpus Hiinasse, kus tema nahahaiguse tõttu räsitud välimus on toonud kaasa süüdistused, et USA loomaaed kohtleb looma halvasti. Foto: Karen Pulfer Focht / AP / Scanpix

Kui aastaid on Peking ajanud pehmet diplomaatiat, andes hiidpandasid loomaaedadesse üle maailma, siis nüüd näib trend ümber pöördumas – pärast süüdistusi panda Ya Ya halvasti kohtlemise pärast saadab USA Memphise loomaaed looma peagi tagasi Hiinasse ning tänavu peaks naasma ka kaks Washingtoni Smithsoniani rahvusloomaaia pandat.

Hiinas jälgiti kullipilgul, kuidas Memphise loomaaed korraldas läinud nädalavahetusel 22-aastasele Ya Yale lahkumispeo. Panda olukord oli Hiinas kõneaineks juba pikka aega, eriti pärast Ya Ya kaaslase Le Le surma veebruaris, sest Ya Ya näeb juba mõnda aega räsitud välja.

Memphise loomaaed on eitanud pandade halvasti kohtlemist ja selgitanud, et Ya Ya kannatab nahahaiguse käes, mis vahel muudab tema karva õhukeseks ja ebaühtlaseks. Ka Le Le surm polnud seotud looma hooletusse jätmisega: kuigi vangistuses elavad pandad umbes 30-aastaseks, siis Hiina ja USA ekspertide hinnangul suri vaid 24-aastane Le Le ilmselt südameprobleemide tõttu.

Pandasid on Hiinast laenul praegu 18 riigis ning iga kord, kui loomade paar uude koju jõuab, saadab seda suur tähelepanu. Analüütikute sõnul kasutab Hiina loomi endast sõbraliku mulje loomiseks ja jagab neid omamoodi autasuna riikidele, kelle tegevusega on Peking rahul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles