Venemaa ähvardas taas torpedeerida Ukraina viljalepet

Copy
Viljalaevad ootavad läbipääsu Bosporuse väinast.
Viljalaevad ootavad läbipääsu Bosporuse väinast. Foto: UMIT BEKTAS / REUTERS / Scanpix

Venemaa hoiatas täna taas lääneriike seoses Ukraina viljaleppega, öeldes, et enne kui Moskva seda 18. maist pikendab, tuleb täita hulk Kremli seatud tingimusi.

Juulis Türgi ja ÜRO vahendusel sõlmitud lepe on andnud Ukraina viljale turvakoridori Mustalt merelt laia maailma.

Venemaa, mille majandust on agressioonisõja tõttu lääneriikide kehtestatud sanktsioonid tõsiselt kahjustanud, on ähvardanud korduvalt leppest lahkuda, kui säilivad tõkked Moskva enda ekspordile.

Vene välisministeerium märkis neljapäeval, et raske on rääkida leppe edasisest pikendamisest, kui Moskva ei näe mingeid edusamme.

Praegu puuduvad sanktsioonid Vene toidu- ja väetiseekspordi suhtes maailmaturu kontekstis, ent probleemid on seotud muude piirangutega, mis on seatud transpordi- ja logistikafirmadele, kindlustusettevõtetele ja pankadele.

Ministeeriumi andmeil on Venemaa üks tingimusi lubada Vene Põllumajanduspangal (Rosselhozbank) taasliituda rahvusvahelise pankadevahelise maksesüsteemiga SWIFT.

Samuti peavad taastuma põllumajandusmasinate ja nende varuosade tarned, aga ka teenused, seisis avalduses.

Moskva nõudis ka ammoniaagi tarnete taastamist Togliatti-Odessa torujuhtme kaudu.

Lisaks nõudis ministeerium Vene toidu ning väetise tootmise ja transpordiga seotud ettevõtete välisvara ja kontode vabastamist ning kindlustus- ja edasikindlustuspiirangute tühistamist ja sadamatesse sisenemise keelu kaotamist.

Alates juulist, mil lepe allkirjastati, on Ukraina vedanud välja üle 27 miljoni tonni vilja ja põllumajandustooteid. Lepet on kahel korral pikendatud.

Kui seda märtsis pikendati, ütles Venemaa, et teeb seda vaid 60 päevaks algses lepingus kokku lepitud 120 päeva asemel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles