Kümned Prantsusmaa huvides infot kogunud afgaani luurajad jäeti Talibani meelevalda

Postimees
Copy
2021. aasta 17. august: Prantsuse evakuatsioonilend Kabulist.
2021. aasta 17. august: Prantsuse evakuatsioonilend Kabulist. Foto: AFP / Scanpix

Kümned Prantsuse välisluureameti heaks töötanud afgaanid jäeti maha ning elavad näljas ja Talibani poolt tabatud saamise hirmus, paljastas Radio France Internationali, Le Monde'i ja Lighthouse Reportsi ühine uurimistöö.

Üks näide, kellest prantsuse ajakirjanikud räägivad on mees, kellele nende loos on antud varjunimi Ali. Tänaseks 40ndates eluaastates mees töötas 915. osakonna heaks aastatel 2014-2018. Ta oli sidepidajaks välisallikate ja DGSE agentide vahel Kabulis.

«Eesmärk oli korjata infot vaenlase plaanide kohta. Vaenlaseks olid ISIS, Al Qaeda, Taliban ja Haqqani võrgustik,» kirjeldas Ali. «Meie välitöid teinud kolleegid kogusid nende kohta infot, mida me jagasime Prantsuse ja Afganistani luureteenistuste kolleegidega.»

«Me kogusime ka infot kõigi Prantsuse kodanike kohta, kes osalesid rahvusvahelises terroristlikus tegevuses Al Qaedas ja teistes maailma terroriorganisatsioonides ning jälgisime nende võimalikke sisenemisi Afganistani territooriumile,» jätkas Ali. «Me kogusime infot vaenlase kohta: inimröövide, autovarguste ja saatkonna ähvardamise plaanide kohta.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles