Pentagoni dokumendilekkes kahtlustatav mees võeti kinni (10)

Copy
Jack Teixeira (punastes pükstes) võeti Massachusettsis vahi alla.
Jack Teixeira (punastes pükstes) võeti Massachusettsis vahi alla. Foto: Reuters/ScanPix

USA võimud vahistasid neljapäeval lekitatud salastatud dokumentide juhtumis kahtlustatava 21-aastase Jack Teixeira, teatasid teiste meediaväljaannete seas telekanalid CNN ja ABC News.

«Föderaalne Juurdlusbüroo vahistas dokumendilekkes kahtlustatava mehe, kelle ametivõimud tuvastasid Massachusettsi õhujõudude rahvuskaardi liikmena,» vahendas ABC News.

CNN edastas kaadreid Massachusettsis asuvast North Dightonist, kus oli näha lühikeste pükstega kinnipeetud meest, kes seisis käed selja taga ja pandi seejärel agentide poolt märgistamata sõidukisse.

USA justiitsminister Merrick Garland teatas veidi pärast seda ametlikult, et Massachusettsis vahistati mees, keda kahtlustatakse hulga salastatud kaitsedokumentide lekitamises internetti.

Garland kinnitas, et kahtlusalune on õhujõudude rahvuskaardi liige Jack Teixeira, kes astub Massachusettsi föderaalkohtu ette. Ministri sõnul sujus vahistamine probleemideta.

Garlandi sõnul vahistati Teixeira seoses riigikaitsega seotud teabe loata äraviimise, säilitamise ja edastamisega. Meedia andmetel töötas 21-aastane Teixeira luureosakonnas.

Väljaande New York Timesi hinnangul viitab juhtumi kirjeldus, et Teixeirale esitatakse süüdistus spionaažiseaduse alusel. Kui see paika peab, siis võib iga dokument viia eraldi süüdistuseni ja iga süüdistus võib tuua kuni kümneaastase vangistuse.

Päevaleht Washington Post kirjutas varem päeval, et USA valitsuse täiesti salajaste dokumentide lekke taga oli noor relvalemb, kes esmalt jagas neid sotsiaalmeedia platvormil Discord.

Andmeleke, mis tõi kaasa justiitsministeeriumi kriminaaljuurdluse, sisaldab salajasi dokumente, kus on teavet Ukraina lahingutaktika kohta Venemaa okupatsiooniväe vastu, aga ka USA salajasi hinnanguid oma liitlaste kohta.

Discordi kinnise jututoa kaks liiget rääkis lehele, et sinna laadis üles sadu lehekülgi dokumente mees, kes ütles neile, et töötas USA sõjaväeosas, kust oli dokumendid endaga koju kaasa võtnud.

Hüüdnime OG all tuntud kasutaja postitas dokumente sinna gruppi mitme kuu jooksul, ütlesid jututoa anonüümseks jääda soovinud liikmed ajalehele.

Osa teabest dokumentides oli sedavõrd tundlik, et selle kohta kasutati lühendit NOFORN, mis tähendab, et teavet ei tohi jagada võõrriigi kodanikega, märkis leht.

Jututoa umbes 24 kasutajast koosneva seltskonda, kuhu kuulus inimesi ka Venemaalt ja Ukrainast, ühendab ühine armastus relvade, sõjavarustuse ja jumala vastu ning The Washington Posti kohaselt loodi vaid kutsete alusel ligipääsetav jututuba Discordis 2020. aastal.

OG ütles liikmetele, et veetis osa oma päevast julgeolekukontrolli all olevas hoones, kus oli keelatud ka mobiiltelefonide ja teiste elektroonikaseadmete kasutamine, kirjutas leht.

Loo kohaselt oli mees näinud tundide kaupa vaeva saladokumentide ärakirjutamisega, et saaks neid oma Discordi serveri kompanjonidega jagada.

Viimastel päevadel on Twitterist, Telegramist, Discordist ja muudelt sotsiaalmeedia platvormidelt leitud kümneid dokumentidest tehtud fotosid, millest mõned on ringelnud seal nädalaid kui mitte kuid, enne kui need avaliku meedia huviorbiiti kerkisid.

USA ametnikud ei ole avalikult kinnitanud, et fotodelt nähtuv materjal on ehtne ning sõltumatult ei ole võimalik neid andmeid esialgu õigeks tunnistada.

Sellele vaatamata on andmeleke tekitanud Washingtonis parajat peavalu, paljastades USA mure Ukraina vastupealetungi elujõulisusest ning näidates, et lisaks vaenlastele, nagu Iraan ja Põhja-Korea, nuhivad ameeriklased ka oma liitlaste, nagu Lõuna-Korea, Suurbritannia ja Iisraeli järele.

Paljud dokumendid pole enam nähtavad platvormidel, kus need esiti ilmusid, ning USA püüab neid võimalikult paljudest kohtadest ka eemaldada.

Lekke tagajärjed võivad tuua endaga halvimal juhul kaasa ka inimeste surma, kui seavad näiteks ohtu USA luureallikad ja annavad riigi vaenlastele võimaluse hankida väärtuslikku salastatud teavet.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles