Leedu president eitab kontakte KGBga

Postimees
Copy
Leedu president Gitanas Nausėda
Leedu president Gitanas Nausėda Foto: Frederick Florin / AFP / Scanpix

Leedu president Gitanas Nausėda, kes möödunud nädalal oli ootamatult sunnitud tunnistama, et astus 1988. aastal komparteisse, ütles nüüd, et KGBga tal kontakte polnud.

Selle sõnumiga tuli Nausėda välja vastuseks sellele, et avalikkuse ette toodi tema kohta Leedu KGB arhiivides hoitud dokument, mis oli seotud praktikaga Saksamaal.

«Õppisin Saksamaal Mannheimi Ülikoolis aastatel 1990-1992. Rääkisin ainult Leedu haridusministeeriumi töötajate ja Mannheimi Ülikooli esindajatega. Ma ei rääkinud KGB ohvitseridega oma praktikast Saksamaal ega ka mingitest muudest asjadest,» kirjutas 58-aastane Nausėda oma Facebooki kontol.

«Ankeet täideti ära minu osaluseta ning taotlus saadeti haridusministeeriumi poolt, mis on sellel paberilehel kirjas,» jätkas Nausėda.

Ankeedilt on näha, et loa Saksamaale minekuks andsid tänasele Leedu presidendile mitmed institutsioonid, nende seas KGB. Dokument kannab kuupäeva 15. jaanuar 1990.

Leedu eriarhiivi asedirektor Kęstutis Remeika kinnitas, et Nausėdale pühendatud KGB kaart on tõepoolest olemas.

Remeika selgitas, et kõik välismaale minejad pidid toona registreerima viisa siseministeeriumis ja kirjutama taotluse, mille koopia saadeti ka KGBsse. «Selliseid kaarte oli kümneid tuhandeid ja üht neist hoiti presidendi kohta,» rääkis ta.

Arhiivi esindaja sõnul pole samas selge, kas Nausėda kohta on vaid kaart või ka toimik.

Möödunud nädalal kinnitas Leedu presidendi kantselei, et 1988. aasta mais astus Nausėda kommunistlikku parteisse. Kui punakuuluvus ootamatult avalikuks sai, põhjendas riigipea seda noorusrumalusega ja süüdistas paljastuses tuleval aastal peetavate presidendivalimiste poliitilist konkurentsi.

Vastuseks küsimustele Nõukogude ajateenistuse kohta ütles Nausėda, et ei teinud seda läbi, sest sai vabastuse seoses lapsepõlves saadud siseorgani vigastusega.

Tagasi üles