Soome tarastab end Venemaa vastu

Copy
Soome piirivalvur jälgib taraehitust.
Soome piirivalvur jälgib taraehitust. Foto: Roni Rekomaa / Lehtikuva / Imago / Scanpix

Soome on katseprojektina Vene piirile ehitatud kolmekilomeetrise taraga rahul ja alustab ettevalmistusi esimese 75-kilomeetrise lõigu ehitamiseks, teatas täna piirivalve.

«Tara katseprojekt tõestas, et ehitusgraafik on realistlik ja otsustus tugineb korrektsetele andmetele,» ütles piirivalve tehnilise osakonna juhataja brigaadikindral Jari Tolppanen ajakirjanikele.

Katseprojekti alustati märtsis Imatras. Sellega testiti, kas tara peab vastu pakasele, lumele ja idast tulla võivale rahvahulgale.

Tara on kolm meetrit kõrge ja ülevalt okastraadiga. Selle tähtsamad lõigud on varustatud öövaatlusseirekaamerate, prožektorite ja valjuhäälditega.

Saadud kogemuste põhjal hakatakse nüüd tara ennast ehitama. Järgmine etapp on 75 kilomeetri pikkune ning seal on ka kontrollpunktid, ütles Tolppanen.

Konkurss esimese piirilõigu ehitaja leidmiseks korraldatakse 2023. aasta sügisel. 2023/24. aasta talvel langetatakse esimesel lõigul puud; tee, tara ja kontrollsüsteemid ehitatakse 2024.–2025. aastal. «Nii et esimese 75 kilomeetri pikkuse taralõigu ehitamine algab 2024. aasta kevadel,» ütles Tolppanen.

Kõige suurem osa piiritarast tuleb Soome kaguossa, kus on massilise illegaalse rände oht kõige suurem, kuid tara võib tulla ka põhjaaladele, mis ei ole nii kõrge prioriteediga.

«Soome peab olema valmis tulema toime võimaliku massilise illegaalse immigratsiooniga, sellepärast on tara vaja,» seletas Tolppanen.

Tara kogupikkuseks on ette nähtud 200 kilomeetrit, mis moodustab 15 protsenti Soome-Vene piirist. Maksma läheb see umbes 380 miljonit eurot.

Projekt peaks valmima 2026. aastaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles