USA ülemkohus säilitas ajutiselt abordipillide kättesaadavuse

Copy
Abordiõiguslased USA ülemkohtu hoone ees. 14. aprill 2023.
Abordiõiguslased USA ülemkohtu hoone ees. 14. aprill 2023. Foto: OLIVIER DOULIERY/AFP/Scanpix

USA ülemkohus säilitas eile ajutiselt juurdepääsu laialdaselt kasutatavale aborditablettidele, peatades alama astme kohtu kehtestatud piirangute jõustumise.

Riigi kõrgeim kohus andis välja «halduskeelu», millega külmutati kohtuotsus kuni kolmapäevani, et kohtuasja osapooled saaksid esitada oma argumendid reproduktiivõiguste osas.

Peatamismäärus annab riigikohtule aega otsustada, kuidas asjaga edasi minna. Osapoolte seisukohti ootab kohus teisipäevaks.

USA justiitsministeerium teatas neljapäeval, et vaidlustab ülemkohtus Florida osariigi seaduseelnõu, mis keelustab enamiku abortide tegemise pärast kuuendat rasedusnädalat.

President Joe Bideni administratsioon teatas otsuse edasikaebamisest mõni tund pärast seda, kui apellatsioonikohus oli tõkestanud abordiravimi mifepristooni täieliku keelamise katse, kuid piiranud rohkem kui poolte Ühendriikides tehtavate abortide puhul kasutatava rohu kättesaadavust.

Sel ajal, kui justiitsministeerium koostas erakorralist avaldust riigi kõrgeimale kohtule, kirjutas Florida kuberner Ron DeSantis alla seaduseelnõule, mis keelustaks osariigis enamiku aborte pärast kuuendat rasedusnädalat.

Valge Maja pressisekretär Karine Jean-Pierre ütles, et Florida vabariiklaste kontrolli all oleva seadusandliku kogu neljapäeval vastu võetud eelnõu on «äärmuslik ja ohtlik» ning vastuolus põhivabadustega.

Justiitsminister Merrick Garland teatas neljapäeval, et ministeerium ei ole mingil juhul nõus kohtu otsusega karmistada piiranguid abordiravimile ja kaebab selle ülemkohtusse edasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles