Wagneri juht: Venemaale oleks ideaalseim aktiivse sõjategevuse lõpp (7)

Rachel Kaare Juudas
Copy
Wagneri juht Jevgeni Prigožin sõjablogija Maxim Fomini matustel, 8. aprill, 2023.
Wagneri juht Jevgeni Prigožin sõjablogija Maxim Fomini matustel, 8. aprill, 2023. Foto: YULIA MOROZOVA / Reuters / Scanpix

Erasõjafirma Wagneri juhi sõnul oleks Venemaale ideaalseim variant sõja aktiivse faasi lõpp ja okupeeritud aladele keskendumine.

Wagneri grupi asutaja Jevgeni Prigožini pressiteenistus avaldas eile teate, milles kirjeldatakse Venemaale ideaalset olukorda: aktiivse sõjategevuse lõpp ja okupeeritud aladel kindlamalt kanna kinnitamine. 

«Ideaalne variant oleks teatada konflikti lõppemisest, teatada kõigile, et Venemaa on saavutanud kavandatud tulemused – teatud mõttes oleme need tõesti saavutanud,» teatas Prigožini kommunikatsioonifirma Concord.

Prigožini sõnul peaks Venemaa keskenduma enesekehtestusele okupeeritud aladel.

«Ukraina on iseseisvusele orienteeritud riik ning ei näe end Venemaa osana,» kirjutas Wagneri erasõjafirma juht.

Kremli kontrolli all olev palgasõjaväegrupp Wagner on viimased üheksa kuud rünnanud
 Ukraina idaosas asuvat Bakhmuti linna, kuna Moskva püüab tugevdada oma haaret kogu Donetski oblasti üle.

Wagneri palgasõdureid seostatakse internetis levivate videotega Ukraina sõdurite hukkamisest.

6. aprillil tunnistas Prigožin, et Ukraina väed ei ole Bahmutist taganemas ja Venemaa pealetung on praegu välistatud.

Vene vägedel oli Prigožini sõnul kolm probleemi: korralikult organiseeritud juhtimise puudumine, nõrgad kaitseliinid ja liiga vähe laskemoona. 

14. aprilli avaldatud teates ütles Prigožin, et Venemaa ei saa aktsepteerida mingeid kompromisse Ukrainaga, sealhulgas läbirääkimisi – kui Ukraina relvajõude ei suudeta «ausas võitluses» võita, peaks Venemaa lahingutegevusest pausi pidama. 

Alates Venemaa sissetungi algusest Ukrainasse on Wagneri palgasõdurid toime pannud süstemaatilisi ja raskeid kuritegusid – tapnud ja piinanud tsiviilelanikke Ukrainas, pommitanud kodusid ja muid tsiviilobjekte.

Lisaks aitasid Wagneri palgasõdurid Venemaal 2014. aastal Krimmi okupeerida ja annekteerida, osalesid 2015. aastal sõjategevuses Ida-Ukrainas ning on seotud kuritegeliku tegevusega Kesk-Aafrika Vabariigis, Sudaanis ja Malis.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles