Poola keelas kohalike farmerite kaitsmiseks Ukraina teravilja impordi

Copy
Poola põllumeeste meeleavaldus Ukraina teravilja impordi vastu Hrubieszówi piirilinnas. 12. aprill 2023.
Poola põllumeeste meeleavaldus Ukraina teravilja impordi vastu Hrubieszówi piirilinnas. 12. aprill 2023. Foto: Attila Husejnow/SOPA Images/ ZUMA Press Wire/Scanpix

Poola keelas täna kohalike farmerite kaitsmiseks Ukraina teravilja ja teiste toidukaupade impordi, ütles võimupartei juht Jarosław Kaczyński.

Ukraina teravilja on eksporditud läbi Euroopa Liidu teistesse riikidesse alates sellest, kui Vene invasioon tõkestas ekspordi mööda Musta merd.

Logistiliste probleemide tõttu on vili kuhjunud aga Poolasse, kus see on viinud alla kohalikke hindasid, põhjustades talunike meeleavaldusi, mis on viinud ka riigi põllumajandusministri tagasiastumiseni.

«Valitsus otsustas täna määruse üle keelata teravilja sisenemine, importimine Poolasse; samuti puudutab see kümneid teisi toidukaupu,» ütles Kaczyński ja lisas, et teiste kaupade seas on näiteks ka mesi.

Vastasel korral oleks «Poola põllumajandussektor olnud silmitsi kaugeleulatuva kriisiga», ütles ta võimupartei Seadus ja Õiglus (PiS) konverentsil Łyses.

Kaczyński rõhutas, et Poola on endiselt Ukraina kindel toetaja.

«Me jääme, vähimagi muutuseta, Ukraina sõpradeks ja liitlasteks,» lausus ta.

Ukraina põllumajandusministeerium märkis, et Poola otsus on kahetsusväärne.

«Poola talunikud on silmitsi keerulise olukorraga, kuid me rõhutame, et Ukraina talunikud on (sõja tõttu) silmitsi kõige keerulisema olukorraga,» seisis avalduses.

Ministeerium tegi ettepaneku, et kaks riiki jõuaks lähipäeval leppeni, mis rahuldab mõlemat osapoolt.

Poola ja veel neli Kesk-Euroopa riiki palusid läinud kuul Euroopa Liidult abi, et tulla toime odava Ukraina teravilja mõjuga oma põllumajandussektorile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles