Ecuadori vanglas sai kokkupõrgetes surma 12 kinnipeetavat

Copy
Politseisoomuk lahkub Litorali vanglast pärast rahutusi.
Politseisoomuk lahkub Litorali vanglast pärast rahutusi. Foto: Vicente Gaibor del Pino / Reuters / Scanpix

Vähemalt 12 vangi sai surma kokkupõrgetes, mis puhkesid Ecuadori sadamalinna Guayaquili vanglas, teatas prokuröri büroo laupäeval.

Tegu on järjekordse ohvriterohke vägivallaga, mis selle Lõuna-Ameerika riigi rahvarohkeima linna kinnipidamisasutustes aset leiab.

«Algatatud on juurdlus, et tuvastada need, kes on vastutavad 12 kinnipeetu surma eest Litorali kinnipidamisasutuses Guayaquilis,» teatas büroo Twitteris päev pärast kokkupõrgete algust.

Kuus vangi leiti ülespooduna kolmapäeval samas vanglas Guayaquilis, mis on riigi edelaosas asuv suur sadamalinn, kus vohab peamiselt uimastikaubandusega seotud vägivald.

Päev hiljem sai kolm vangivalvurit surma väljaspool vanglakompleksi. Reedel sai vähemalt kolm vangi haavata samas vanglas aset leidnud tulevahetustes.

«Me ei eita tegelikkust ja tõsiasja, et oleme vägivalla halvimas hetkes ses riigis,» ütles Ecuadori kaitseminister Juan Zapata reedel, kui kokkupõrked algasid.

Reede ööl vastu laupäeva saavutasid politsei ja armee kontrolli vangla üle, kus peetakse kinni umbes 6800 vangi ning mis on osa suuremast vanglakompleksist.

Uimastikaubitsejad kasutavad vanglaid oma tegevuse korraldamise juhtimiskeskustena, see viib aga sageli ohvritega kokkupõrgeteni rivaalide vahel.

Mullu septembris sai Guayas 1 karistuskoloonias üle 120 vangi surma veresaunas, mis on Ecuadori ajaloos veriseim ja ühtlasi üks ohvriterohkemaid Ladina-Ameerika riikide ajaloos.

Uimastitega seotud vägivald on Ecuadoris paraku sage nähe. Teisipäeval avas umbes 30 relvastatud meest tule väikeses Esmeraldase kalasadamas riigi põhjaosas, Colombia piiri lähistel. Tapatalgutes sai surma üheksa inimest.

Ründajad saabusid paadi ja autoga ning midagi lausumata hakkasid tulistama.

«Mis juhtus Esmeraldases ei olnud tavakuritegu, see oli terrorirünnak,» ütles Zapata.

Vägivalla kasv sundis president Guillermo Lassod kuulutama 3. märtsil välja 60-päevane eriolukord kolmes provintsis, sealhulgas Guayaquilis ja Esmeraldases.

Eelmisel aastal korraldas Ecuador ajaloo esimese vangide ametliku loenduse, mille kohaselt oli riigi 36 vanglas kokku umbes 31 000 kinnipeetavat, kusjuures vanglate kogumahutavus on 30 000 asukat.

Ecuadori vanglates on sagedased verised kokkupõrked vangide vahel, kes kuuluvad erinevatesse kuritegelikesse ühendustesse, mis võitlevad territooriumide kontrolli pärast tulusas uimastiäris.

Alates 2021. aasta veebruarist on Ecuadori kinnipidamisasutustes leidnud aset kaheksa suuremat veresauna, milles on tapetud üle 400 vangi, neist enamik on raiutud tükkideks ja ära põletatud.

Riigi peamine sadamalinn Guayaquil Vaikse ookeani rannikul on viimastel aastatel muutunud üheks kesksemaks sõlmpunktiks Ecuadori uimastikaubanduses. Ecuador asub Colombia ja Peruu vahel, mis on maailma peamised kokaiinitootjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles