Arstid: Sudaani kokkupõrgetes on tapetud vähemalt 56 tsiviilisikut

Copy
Sudaani pealinn Hartum laupäeval 15. aprillil.
Sudaani pealinn Hartum laupäeval 15. aprillil. Foto: Mohamed Khidir / Xinhua / Zuma Press / Scanpix

Sudaani armee ja mõjuvõimsa poolsõjaväelise rühmituse vahelistes kokkupõrgetes on saanud surma vähemalt 56 tsiviilisikut, teatas täna riigi arstide ühendus.

«Hukkunute koguarv tsiviilisikute seas ulatub 56ni,» teatas Sudaani Arstide Keskkomitee. Arstid märgivad, et julgeolekutöötajate seas on samuti kümneid tapetuid, kuid need nimetatud numbris ei sisaldu.

Surmajuhtumid leidsid aset mitmel pool riigis, sealhulgas ka pealinnas Hartumis ja selle sõsarlinnas Omdurmanis, teatas Sudaani Arstide Sündikaat pühapäeval.

Samuti märgiti umbes 170 inimese haavata saamist kokkupõrgetes, mis puhkesid eile ja jätkusid ka täna esimestel tundidel.

Avalduse kohaselt paikneb enamik haavatuist Sudaani edelaosas.

Plahvatusi ja tulevahetust oli kuulda Hartumi suuresti tühjadel tänavatel, selgub pealtnägijate ütlustest, kui poolsõjaväelise üksuse Kiirtoetusväed (RSF) esindajad ütlesid, et on võtnud enda kontrolli alla presidendipalee, pealinna rahvusvahelise lennujaama ja muud elutähtsad hooned.

Armee taunis neid väiteid eile hilisõhtul tehtud avalduses.

Sudaani õhujõud kutsusid inimesi püsima siseruumides, kui nad jätkasid õhurünnakuid RSFi baasidele.

Linna kohal lendasid varem õhtul hävituslennukid.

Aknad rappusid ja kortermajad värisesid mitmel pool Hartumis, ütlesid AFP korrespondendid täna esimestel tundidel pärast mitut plahvatust.

Saudi Araabia riiklik lennufirma Saudia teatas, et üks nende reisilennukeist, mille pardal viibisid reisijad ja meeskonnaliikmed ning mis ootas õhkutõusmist, sai tulistamises kahjustada.

Vallandunud lahingutegevuse näol on tegu mitmeid kuid kasvanud pingete lahvatamisega relvastatud vastasseisuks armee ja RSFi vahel.

RSFi liitmine armeega oli läbirääkimiste üks peamisi punkte, mille abil tuua tagasi tsiviilvalitsus ja lõpetada kriis, mis vallandus 2021. aastal, kui maailma ühes vaeseimas riigis viidi läbi riigipööre.

Analüütikud kardavad laiaulatuslikuma relvakonflikti vallandumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles