G7 pühendub uue tekkiva plastireostuse lõpetamisele 2040. aastaks

Copy
Plastireostus Keenias. Foto on illustratiivne.
Plastireostus Keenias. Foto on illustratiivne. Foto: DANIL IRUNGU / EPA / Scanpix

G7 keskkonna- ja kliimaministrid teatasid täna pärast Jaapanis peetud kõnelusi eesmärgist lõpetada uus tekkiv plastireostus oma riikides 2040. aastaks täielikult.

«Oleme pühendunud plastireostuse lõpetamisele eesmärgiga vähendada täiendav plastireostus 2040. aastaks nullini,» seisab avalduses.

Saksamaa, Prantsusmaa, Kanada, Suurbritannia ja EL juba osalevad rahvusvahelises koalitsioonis, kes käis sama lubaduse välja eelmisel aastal.

Nüüd on aga tegemist esimese korraga, kui sama lubadusega 2040. aasta osas liituvad ülejäänud G7 liikmed Jaapan, USA ja Itaalia.

Saksamaa keskkonnaminister Steffi Lemke tervitas Sapporos toimunud kahepäevastele kõnelustele järgnenud pressikonverentsil bloki uut plastireostuse lubadust kui «ambitsioonikat eesmärki».

«Järk-järguline kasutuselt kõrvaldamine saavutatakse plastide säästva tarbimise ja tootmise edendamisega, nende ringluse suurendamise kaudu majanduses ja keskkonnasäästliku jäätmekäitluse abil,» täpsustab avaldus.

Plastjäätmete hulk on 20 aastaga maailmas kahekordistunud ning OECD arenenud riikide grupi andmetel võetakse sellest edukalt ringlusse vaid üheksa protsenti.

ÜRO hinnangul kasvab ookeanidesse siseneva plasti maht 2040. aastaks peaaegu kolmekordseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles