Ametiühingujuht: Briti meditsiiniõed võivad streikida jõuludeni

Copy
Briti meditsiiniõed streikimas tänavu jaanuaris.
Briti meditsiiniõed streikimas tänavu jaanuaris. Foto: ANDY RAIN / EPA / SCANPIX

Suurbritannia meditsiiniõed võivad streikida kuni jõuludeni, kui nad valitsusega palga osas kokkuleppele ei jõua, kinnitas täna riigi peamise õdede ametiühingu juht.

Kuningliku Õdede Kolledži (RCN) liikmed streigivad aprilli lõpus ja mai alguses, enne kui korraldavad hääletuse streigi jätkamise üle aasta lõpuni, ütles ametiühingujuht Pat Cullen.

«Kui see hääletus on edukas, tähendab see edasist streiki kuni jõuludeni,» rääkis Cullen pühapäeval BBCle.

Ametiühinglased lükkasid reedel tagasi valitsuse palgapakkumise ja teatasid kohe streigi hoogustumisest.

Lootused, et Inglismaa õed nõustuvad RCNi ja valitsuse märtsis saavutatud viieprotsendilise palgaleppega, olid eelnevalt kõrged.

Kuid pärast seda, kui RCN viis pakkumise hindamiseks oma liikmete ette, ütles 54 protsenti ametiühingu liikmeid, et keelduvad sellest.

RCNi liikmed lähevad 30. aprillil 48-tunnisele streigile ning esmakordselt laieneb see erakorralise meditsiini osakondade, samuti intensiivravi- ja vähiraviosakondade töötajatele.

Keeldumine on tagasilöök valitsusele, kes lootis kurnava tervishoiusektori streigi lõpetada. Tuhanded operatsioonid ja ravivisiidid on tühistatud.

Madalama taseme haiglaarstid streikisid sel nädalal samuti neli päeva, nõudes paremat palka ja tingimusi.

Cullen ütles, et sai pühapäeva hommikul kirja tervishoiuministrilt Steve Barclaylt pärast seda, kui ta palus eelmisel nädalal temaga läbirääkimisi palgapakkumise üle.

RCNi liikmed lahkusid esimest korda ametiühingu 108-aastase ajaloo jooksul töölt eelmise aasta lõpus, ühinedes avaliku- ja erasektori töötajate streigilainega, mis nõuab palkade tõstmist seoses inflatsiooniga.

Valitsus ütles, et RCNi palgapakkumise tagasilükkamine oli «suur pettumus», kuna see oli «õiglane ja helde».

Lisaks viieprotsendilisele palgatõusule järgmisel majandusaastal sisaldas see ühekordset boonust, mille väärtus oli vähemalt 1250 naela inimese kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles