Läti julgeolek: ebaseaduslik ränne läbi Valgevene kestab veel kaua

BNS
Copy
Tšehhi-Slovakkia piiril olev migrandilaager. Foto on illustratiivne.
Tšehhi-Slovakkia piiril olev migrandilaager. Foto on illustratiivne. Foto: RADOVAN STOKLASA / REUTERS / Scanpix

Valgevenet läbiv illegaalse rände marsruut jääb tõenäoliselt oluliseks mitte ainult lühiajaliselt, vaid ka pikemas ajavaates, väidab Läti riikliku julgeolekuteenistuse (SSS) eelmist aastat puudutav raport.

Valgevene režiimi kunstlikult loodud rändesurve Läti piiril jätkus ka möödunud aastal. Läti piirivalve hoidis aasta jooksul ära üle 5000 juhtumi, kui terrorismiohuga riikidest pärit isikud üritasid ebaseaduslikult üle piiri tulla.

Julgeolekuteenistuse järgi on olemas risk, et üle piiri ei tule mitte üksnes terroristlike kalduvustega tegelased, vaid ka vaenulike riikide eriteenistustega seotud isikud.

SSS käsutuses oleva teabe alusel saabuvad migrandid Valgevenesse iseseisvalt, kasutades ka ebaseaduslike vedajate abi. Migrantide võimalus piiril viibida ja ebaseaduslikult EL-i piiri ületada sõltub aga Valgevene režiimi ja selle organite toetusest.

Oma roll on ka Venemaal, mille kaudu kolmandate riikide kodanikud Valgevenesse jõuavad.

Ebaseadusliku sisserände tõttu kuulutati augustis 2021 välja eriolukord Ludza, Krāslava ja Augšdaugava piirkonnas ning Daugavpilsi linnas, mida on sellest ajast alates mitu korda pikendatud. Praegu kehtib see kuni 10. maini.

Eelmisel aastal takistati Läti-Valgevene piiri ebaseaduslik ületamine 5286-l inimesel ning 217 inimest lubati üle piiri humanitaarkaalutlustel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles