Jeemeni mässulised ja valitsus viisid vangidevahetuse lõpule

Copy
Jeemeni vangidevahetus.
Jeemeni vangidevahetus. Foto: Mohammed Huwais / AFP / Scanpix

Jeemeni mässulised ja valitsusjõud vabastasid täna veel kümneid vange, viies lõpule kolm päeva kestnud 900 kinnipeetava vahetuse ning suurendades lootusi pikaleveninud kodusõda lõpetada.

Kinnipeetuid vedanud lennukid tõusid samaaegselt õhku nii huthide mässuliste kontrolli all olevast pealinnast Sanaast kui ka valitsuse kontrolli all olevast Maribist Jeemeni põhjaosas, teatas Rahvusvaheline Punase Risti Komitee (ICRC).

«Marib-Sanaa lennu pardal oli 48 endist kinnipeetavat ja Sanaa-Maribi lennul oli neid 42,» täpsustas ICRC pressiesindaja Jessica Moussan AFPle.

Vangide vahetus on usaldust loov meede, mis kaasneb intensiivse diplomaatilise püüdlusega lõpetada Jeemeni sõda.

Huthid haarasid kontrolli Jeemeni pealinna Sanaa üle 2014. aasta septembris, tagandades rahvusvaheliselt tunnustatud valitsuse, millele järgnes Saudi Araabia juhitud sekkumine 2015. aasta märtsis.

ÜRO hinnangul on Jeemeni sõjas otseselt või kaudselt tapetud sadu tuhandeid inimesi ja kaks kolmandikku 30 miljonilise elanikkonnaga riigist sõltub abist.

Pärast eelmise aasta ÜRO vahendatud vaherahu on olukord oluliselt paranenud, seda ka vaherahu aegumise järel mullu oktoobris.

Naftarikkas piirkonnas Maribi kubermangus toimusid viimase kahe aasta rängimad võitlused. Maribi linn on valitsuse viimane tugipunkt riigi põhjaosas, kui valitsuse asupaik on lõunas sadamalinnas Adenis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles