KAKUKE VEEREB Ukraina teraviljakeeld kahestab Kesk- ja Lääne-Euroopat (1)

Copy
Teravili. Pilt on illustratiivne.
Teravili. Pilt on illustratiivne. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Poola ja Ungari keelasid Ukraina teravilja- ja toiduainete impordi, kuid Euroopa Liidu esindajad peavad ühepoolseid kaubandusmeetmeid vastuvõetamatuks, vahendas Reuters. 

Euroopa Liidu liikmesriikide ühepoolsed kaubandusmeetmed on vastuvõetamatud, selgitas Euroopa Komisjoni pressiesindaja täna. Poola ja Ungari teatasid Ukraina teravilja ja toiduainete impordi keelustamisest, et kaitsta kohalikku põllumajandussektorit.

«Oleme Poola ja Ungari teadaannetest seoses Ukrainast pärit teravilja ja muude põllumajandustoodete impordikeeluga teadlikud,» ütles Euroopa Komisjoni pressiesindaja. «Selles kontekstis on oluline rõhutada, et kaubanduspoliitika kuulub ELi ainupädevusse ja seetõttu ei ole ühepoolsed meetmed vastuvõetavad.»

«Sellistel keerulistel aegadel on väga oluline ELi kõiki otsuseid koordineerida ja ühtlustada,» lisati avalduses.

Venemaa-poolne Musta mere sadamate blokaad jättis suured kogused Ukraina teravilja logistiliste kitsaskohtade tõttu Kesk-Euroopa riikidesse ning madalam müügihind põhjustas Ungari ja Poola põllumajandustootjate pahameele. 

Küsimus on tekitanud Poola võimuerakonnale Seadus ja Õigus (PiS) valimiste aastal poliitilise probleemi: maapiirkondades olevad valijad on tavaliselt PiSi suured toetajad. 

Poolas eile jõustunud keeld kehtib ka Ukraina teravilja transiidile läbi riigi, selgitas Poola arengu- ja tehnoloogiaminister täna. 

«Keeld on täielik, sealhulgas Poolat läbiva transiidi keeld,» kirjutas Waldemar Buda Twitteris, lisades, et Ukrainaga peetakse kõnelusi, et luua süsteem, mis tagaks, et kaubad läbivad Poolat ning ei jõuaks kohalikule turule.

Ukraina põllumajandus- ja toiduministeerium teatas eile, et Poola keeld on vastuolus kehtivate kahepoolsete ekspordilepingutega, ning kutsus üles täiendavateks läbirääkimisteks. 

Ukraina ja Poola ministrid kohtuvad homme ning kõnelustel keskendutakse transiidikorraldusele, vahendas Ukraina riiklik uudisteagentuur Ukrinform. 

Poola põllumajandusminister Robert Telus ütles täna, et keeld on vajalik Euroopa Liidu «silmade avamiseks».

Ukraina ekspordib enamiku oma põllumajandustoodetest, eriti teravilja, Musta mere sadamate kaudu. Musta mere teraviljakoridori kaudu liigub igal kuul umbes 3 miljonit tonni teravilja. Poola territooriumi kaudu liigub Euroopa sadamatesse kuni 200 000 tonni.

Ukraina põllumajandusminister Mõkola Solski ütles nädalavahetusel, et Poola piiri ületab iga kuu 500 000 – 700 000 tonni erinevaid põllumajandustooteid, sealhulgas teravilja, taimeõli, suhkrut, kanamune ja liha. 

Tagasi üles