G7 välisministrid taunisid Hiinast ja Venemaast lähtuvaid ohte

BNS
Copy
G7 kohtumine.
G7 kohtumine. Foto: Franck Robichon/Pool Photo via AP/SCANPIX

G7 riikide välisministrid arutavad Jaapani kuurortlinnas Karuizawas jätkuvatel kõnelustel Hiina kasvavat survet Taiwanile ja Venemaa sõda Ukrainas.

Välisministreid võõrustav Jaapan soovib rõhutada oma seisukohta, et Venemaa sissetung Ukrainasse suurendab vajadust olla valvas Aasias.

Kõnelustel lubatakse kindlat ühist positsiooni Hiina kasvavate ähvarduste ning Põhja-Korea raketikatsetuste suhtes ning plaanitakse koguda edasist toetust Ukrainale.

G7 ministrite esmaspäevaste kõneluste peateema on Venemaa sõda Ukrainas, läbirääkimistega sillutatakse teed G7 liidrite konkreetseteks sammudeks mais Hiroshimas toimuval kohtumisel.

«Maailm on seoses sõjaga Ukrainas pöördepunktis ning peab lükkama kindlalt tagasi ühepoolsed katsed muuta jõuga status quo´d,» ütles Jaapani välisminister Yoshimasa Hayashi.

USA välisministrit Antony Blinkenit saatva kõrge USA ametiisiku sõnul on USA administratsiooni eesmärk kõnelustel tugevdada toetust Ukrainale, muu hulgas eelmise aasta G7 kohtumiste algatusele Ukraina energiataristu osas. Tundmatuks jääda soovinud ametiisiku sõnul on prioriteetide seas ka Venemaa vastaste majandus- ja finantssanktsioonide tugevdamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles