Kremli kriitik Kara-Murza mõisteti 25 aastaks vangi

Copy
Kremli kriitik Vladimir Kara-Murza.
Kremli kriitik Vladimir Kara-Murza. Foto: JOSHUA ROBERTS / Reuters / Scanpix

Moskva kohus mõistis täna juhtiva Vene opositsiooniaktivisti Vladimir Kara-Murza süüdi riigireetmises ja Vene relvajõudude halvustamises ning määras talle 25-aastase vanglakaristuse.

Aasta tagasi vahistatud Vladimir Kara-Murza on nimetanud süüdistusi poliitiliseks ning võrrelnud kohtuprotsessi enda üle Stalini-aegsete näidisprotsessidega.

Süüdistused on seotud Kara-Murza eelmise aasta 15. märtsil Arizona osariigi esindajatekojas peetud kõnega, milles ta mõistis hukka Venemaa sõjategevuse Ukrainas.

Tema vahi all viibimise ajal lisasid uurijad süüdistuse riigireetmises.

Kara-Murza oli opositsioonijuhi Boriss Nemtsovi lähikondlane. Nemtsov lasti 2015. aastal Kremli lähistel maha. Ta on seotud ka endise oligarhi Mihhail Hodorkovskiga, kellest sai president Vladimir Putini kriitik.

Ühtlasi määras kohus Kara-Murzale 400 000-rublase (4485-eurose) rahatrahvi ja seitsmeaastase ajakirjandusliku tegevuse keelu.

Kara-Murza kaitsja teatas, et kavatseb kohtuotsuse apellatsioonikohtusse edasi kaevata.

Opositsionääril on tõsine närvihaigus polüneuropaatia, mis on advokaatide sõnul 2015. ja 2017. aastal tehtud kahe mürgitamiskatse tagajärg.

Putini kriitik Aleksei Navalnõi arreteeriti 2021. aasta jaanuaris pärast naasmist Saksamaalt, kus ta viibis ravil seoses mürgitamisega, mille tõttu oleks ta peaaegu elu jätnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles