SAKSAMAA VÄLISMINISTER Euroopa peab kaitsma üleilmset korda

Copy
Saksa välisminister Annalena Baerbock.
Saksa välisminister Annalena Baerbock. Foto: Lee Jin-Man / POOL / EPA / Scanpix

Euroopa ei peaks kaitsma üksnes enda rahu, vaid tegutsema laiema maailmavaatega, ütles Saksa välisminister Annalena Baerbock täna Jaapanis pärast kõnelusi G7 kolleegidega.

Prantsuse president Emmanuel Macron ütles hiljutisel Pekingi-visiidil, et Euroopa peaks vältima «kriise, mis ei ole meie omad».

«Eurooplased ei tohi oma kesta tõmbuda. Me ei peaks piirduma Euroopa rahu kaitsmisega, kuna see on rünnaku all,» ütles Baerbock G7 välisministrite kohtumise pressikonverentsil Karuizawas.

«Me peame tegutsema suveräänselt ja sõltumatult, pidades silmas laiemat maailma, eriti kui teised tegutsevad äkki meile või teistele kahjulikult.»

Baerbock hoiatas ka, et Hiina soovib «asendada olemasolevad siduvad rahvusvahelised reeglid oma reeglitega» ning tõi näiteks Pekingi agressiivse käitumise vaidlusalustes vetes.

Säärane tegevus «seab India-Vaikse ookeani regioonis ohtu rahvusvahelise korra. See näitab selgelt, miks on eriti praegusel ajal nii oluline, et riigid, kes usuvad rahvusvahelisse reeglitepõhisesse korda, hoiaksid kokku,» ütles Saksa välisminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles