Macron esineb pöördumisega pärast pensionireformi Pyrrhose võitu

Copy
Pensionireformi vastane meeleavaldus Pariisis. Foto on illustratiivne.
Pensionireformi vastane meeleavaldus Pariisis. Foto on illustratiivne. Foto: ISA HARSIN/SIPA / Scanpix

Prantsuse president Emmanuel Macron esineb täna õhtupoolikul pöördumisega, mis on esimene sellelaadne pärast allkirja andmist oma vastuolulise pensionireformi seadusele.

Macron allkirjastas seaduseelnõu laupäeva hommikul, veidi pärast seda, kui põhiseaduskohus oli andnud heakskiidu tõsta pensionile mineku iga seniselt 62 eluaastalt 64-le.

Kriitikud süüdistavad Macroni seaduse «smugeldamise eest öö varjus».

Pärast kolme kuud proteste ja streike on vasakpoolsed ja ametiühingud lubanud mitte järele anda ning hoiatanud massimeeleavalduste eest 1. mai töörahva püha puhul.

Arvamusküsitluste kohaselt on enamik prantslasi reformi vastu, ent valitsus surus selle läbi parlamendi, kasutades vastuolulist põhiseadusmehhanismi eesmärgiga vältida hääletust.

Macroni isiklik populaarsus on kuivanud olematuks ning osa analüütikuid viitab, et seeläbi on saanud hea alguse 2027. aasta presidendivalimisteks paremäärmuslaste liider Marine Le Pen.

Ajakirjandus on laialdaselt kajastanud Macroni gambiiti kui Pyrrhose võitu vanaaja Kreeka ühe kuninga järgi, kes alistas lahingus küll roomlased, ent tema armee kandis ääretult suuri kaotusi.

Macron esineb pöördumisega õhtul kell 18 (Eesti aja järgi kell 19) kõigil Prantsuse suurematel telekanalitel, teatas presidendikantselei. Valitsuse pressiesindaja Olivier Veran ütles laupäeval, et Macroni eesolev kõne on «rahustava» loomuga.

Ent mõjuvõimsa ametiühingu CGT liider Sophie Binet ütles pühapäeval antud usutluses piirkondlikutele ajalehtedele, et Macronist on saamas «kaose president».

Tema sõnul avab Macron oma tegutsemisega tee parempopulistlikule Rassemblement Nationalile (Rahvusrinne), mis on Marine Le Peni erakond. Ühe arvamusküsitluse kohaselt oleks ta võitja, kui 2022. aasta presidendivalimised korraldataks täna uuesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles