KOHALIK VAADE ⟩ Kreeka peatsetele parlamendivalimistele võib kohe järgneda suvine kordusetendus

Vassilis Nedos
Copy
Kreeka peaminister, paremkonservatiivse erakonna Uus Demokraatia juht Kyriákos Mitsotákis poseerib koos kohalike elanikega riigi idaosas Évrose piirkonnas Didymoteichos, kus ta kampaaniaüritusel allkirjastas ka otsuse tara laiendamiseks piiril Türgiga. 
Kreeka peaminister, paremkonservatiivse erakonna Uus Demokraatia juht Kyriákos Mitsotákis poseerib koos kohalike elanikega riigi idaosas Évrose piirkonnas Didymoteichos, kus ta kampaaniaüritusel allkirjastas ka otsuse tara laiendamiseks piiril Türgiga. Foto: Sakis Mitrolidis/AFP/Scanpix

Pärast nelja aastat paremkonservatiivse erakonna Uus Demokraatia valitsemist lähevad kreeklased 21. mail hääletuskastide juurde tulevikku otsustama, kuid poliitilist olukorda arvestades võib tulemuseks olla see, et suvel tuleb veel teistki korda valima minna.

See, et 2019. aasta valimised andsid tulemuseks Uue Demokraatia üheparteivalitsuse pärast kaheksat aastat mitme erakonna koalitsioone, tõukus Ateena ja Euroopa võlausaldajate kokkuleppena sündinud kasinusprogrammide vallandatud kaosest.

Tänavu viitab kõik sellele, et üheparteivalitsusest liigutakse taas eemale ning võimuliidu moodustamiseks on vaja vähemalt kahte erakonda. Tõsi, nüüd pole asi fiskaalstabiilsuse tagamise programmides, vaid selles, et 21. mai valimistel on kasutusel lihtne proportsionaalne valimissüsteem ja ei rakendata enam varasemat korda, kus võitja sai boonusena parlamendis 50 lisakohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles