G7 taunib Pekingi sõjalist tegevust Lõuna-Hiina merel

BNS
Copy
G7 kohtumine.
G7 kohtumine. Foto: AP Photo/Eugene Hoshiko, Pool/SCANPIX

Maailma juhtivate tööstusriikide ühenduse G7 välisministrid ütlesid teisipäeval, pärast kaks päeva kestnud kõnelusi Jaapanis, et seisavad vastu Hiina sõjalisele tegevusele Lõuna-Hiina merel ning kinnitasid oma senise Taiwani-poliitika muutumatust.

«Hiina laienevatele merelistele nõudmistele Lõuna-Hiina merel ei ole seaduslikku alust ning me taunime Hiina sõjalist tegevust selles piirkonnas,» ütlesid ministrid.

Samuti ei ole G7 liikmesriikide seas Taiwani küsimuse puhul põhipunktides muutusi, sealhulgas ka juba välja öeldud «ühe Hiina» põhimõtte puhul, lisasid nad ilmselge viitega Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroni vastuolulistele kommentaaridele saareriigi kohta.

G7 nõuab samuti, et Põhja-Korea peab hoiduma edasistest tuumakatsetustest ja ballistiliste rakettide väljatulistamistest – vastasel korral näeb riik jõulist vastust.

«Me nõuame, et Põhja-Korea hoiduks igasugustest muudest destabiliseerivatest või provokatiivsetest tegevustest, sealhulgas igasugustest tuumakatsetustest või startidest, mis kasutavad ballistilise raketi tehnoloogiat,» ütlesid ministrid avalduses. «Selline tegevus peab saama kiire, ühise ja jõulise rahvusvahelise vastuse, sealhulgas täiendavate märkimisväärsete meetmete vastuvõtu ÜRO Julgeolekunõukogus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles