Moskva kohtud: Navalnõile trahv, Udaltsovile 10-päevane arest

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Navalnõi andmas täna kohtuhoones meediale intervjuud.
Aleksei Navalnõi andmas täna kohtuhoones meediale intervjuud. Foto: SCANPIX

Tveri rajooni rahukohus arutas täna opositsiooni 5. märtsi rahvakogunemistega seotud administratiivsüüdistusi.

Politseinikud võtsid tookord Puškini väljakul ja Lubjankal kinni 250 meeleavaldajat, nende seas Aleksei Navalnõi ja Eduard Limonovi, vahendas portaal Obštšaja Gazeta.

Esimesena võeti ette ametlikult registreerimata partei Teine Venemaa (Drugaja Rossija) liidri Limonovi materjalid. Kohus otsustas lükata arutelu 2. aprillile. Nimelt kavatsetakse kutsuda istungile politseinikud, kes koostasid opositsionääri kinni võtmise kohta raporti.

Limonovit süüdistatakse illegaalse miitingu korraldamises, süüdimõistmisel võib teda oodata ees rahatrahv, mis ulatub 1000 kuni 2000 rublani.

Kohus karistas blogijat Aleksei Navalnõid 1000 rubla suuruse trahviga. Teda süüdistati «rikkumistes rahvakogunemise organiseerimisel». Otsuse langetas kohtunik Olga Zatomskaja, keda teatakse opositsionääridele määratud karmide karistuste tõttu.

Navalnõi taotles kohtuniku taandamist, kuid ebaõnnestunult.

Zatomskaja oli varem karistanud Navalnõid ja Solidarnosti liiget Ilja Jašini 15-päevase arestiga 5. detsembri protestiaktsiooni eest Tšistõje Prudõl.

Navalnõi selgitas kohtule, et osales 5. märtsil Puškini väljakul ametivõimude loal korraldatud rahvakogunemisel. «Pärast miitingut osalesin koos teiste inimestega kohtumisel riigiduuma saadiku Ilja Ponomarjoviga. 30 minutit pärast selle algust hakkasid OMONi liikmed imelikult tegutsema – jooksutasid inimesi siia-sinna ning kaks politseinikku võtsid seejärel mind kinni.»

«Mina osalemist sanktsioneerimata aktsioonist omaks ei võtnud, mina seda ei korraldanud,» rõhutas Navalnõi.

Liikumise Vasakrinne koordinaatori Sergei Udaltsovi väidetavat rikkumist arutas Presnenski rajooni rahukohus. Tema võeti kinni 10. märtsil Novõi Arbatil ja teda süüdistati politseinikele mitteallumises.

Udaltsov süüd omaks ei võtnud. Tema sõnul tekkis konflikte olukord sellest, et politseinikud püüdsid teda ja tema kaaslasi peatada ning «ajada metroosse, kuhu ma siseneda ei tahtnud».

Kohus mõistis Udaltsovi süüdi politseinike korralduste eiramises, karistades teda 10-päevase arestiga, vahendas RIA Novosti. Maksimaalne karistus oleks olnud 15-päevane arest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles