Surve alla sattunud Brasiilia president taunis Venemaa invasiooni Ukrainasse

Copy
Brasiilia president Luiz Inácio Lula da Silva.
Brasiilia president Luiz Inácio Lula da Silva. Foto: Frederico Brasil/TheNEWS2/Zuma Press Wire/Scanpix

Vene ja Hiina propaganda kordamises süüdistatud Brasiilia president Luiz Inácio Lula da Silva mõistis teisipäeval selgelt hukka, et Venemaa on rikkunud Ukraina territoriaalset terviklikkust.

Valge Maja sarjas esmaspäeval Lula hiljutisel Hiina-reisil tehtud avaldusi, et Washington «mahitab sõda» Ukrainas ja et Kiiev jagab konfliktis süüd.

«Brasiilia kordab Venemaa ja Hiina propagandat tõsiasjadest sootuks hoolimata,» ütles USA riikliku julgeolekunõukogu pressiesindaja John Kirby ajakirjanikele, samas kui ka Ukraina väljendas oma raevu Lula sõnade suhtes.

Lula kohtus esmaspäeval Brasiilias Vene välisministri Sergei Lavroviga, kes külastab nädala jooksul mitmeid Ladina-Ameerika riike.

Brasiilia president rõhutas teisipäeval, et kuigi tema valitsus «mõistab hukka Ukraina territoriaalse terviklikkuse rikkumise», kaitseb ta ka «konflikti poliitilist lahendamist läbirääkimiste teel».

Lula ütles seda Rumeenia presidendi Klaus Iohannise külaskäigu auks antud lõunasöögil.

Lula peamine välispoliitika nõunik Celso Amorim nimetas teisipäeval kriitikat oma ülemuse aadressil «absurdseks».

«Meil on (Venemaaga) mitu lähenemispunkti, kuid Brasiilia on mitmel korral mõistnud hukka... sissetungi Ukrainasse,» ütles ta.

Brasiilia ei ole ühinenud lääneriikide Venemaale kehtestatud sanktsioonidega ning on keeldunud taotlustest tarnida Ukrainale laskemoona.

Lavrov ütles esmaspäeval, et Venemaa on «tänulik meie Brasiilia sõpradele nende selge arusaamise eest olukorra tekkeloo osas. Oleme tänulikud nende soovi eest aidata leida viise selle olukorra lahendamiseks».

Lula on teinud ettepaneku luua rühm riike, kes oleksid sõjas vahendajaks.

Lavrov viibis teisipäeval Venezuelas ning külastab ka Kuubat ja Nicaraguat – riike, mille vasakpoolsed valitsused on USA sanktsioonide all ja kellel on lahkhelid Washingtoniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles