LUUREMERE LAINED Rootsi meedia väitel kihavad Euroopa mered Vene spioonilaevadest (1)

Rachel Kaare Juudas
Copy
Vene madrused Krimmis
Vene madrused Krimmis Foto: Maxim shemetov / REUTERS

Aastapikkuse andmeanalüüsi ja raadioside pealtkuulamisega tuvastati Põhjamaade vetest 50 kahtlast juhtumit, vahendas Rootsi rahvusringhääling SVT.

Väljalülitatud transponderiga sõitnud Vene uurimislaev Admiral Vladimirski liikus läbi Rootsi mereväe harjutusväljade. Taani väinas laevale lähenenud ajakirjanikke jälgisid maskeeritud mehed automaatrelvadega.

Ametlikult on laev registreeritud teadusekspeditsioonideks, kuid luureallikate sõnul kasutatakse seda ka veealuse infrastruktuuri spionaažiks.

Venemaa sõjalise programmi raames uuritakse Põhjamaade meredes asuvat elutähtsat infrastruktuuri, näiteks merekaableid ja tuuleparke, teavitas SVT Nyheter. 

«Loomulikult on see tõsine oht. See tähendab, et on valmisolek midagi korraldada. Julgeolekuteenistus ja sõjaväeluure on juba mitu aastat osutanud Venemaa agressiivsele käitumisele Läänemeres. Seda tuleb võtta väga tõsiselt,» ütleb küberturvalisuse keskuse RISE juhataja kohusetäitja Björn Palmertz.

Raadioside näitab, et eelmise aasta novembri alguses lahkus Admiral Vladimirski Peterburi sadamast, kuid tavapärase marsruudi asemel sõitis läbi vähemalt kahe Rootsi relvajõudude mereväe väljaõppeala.

Laev ristles väljalülitatud [asukohta määrava] AIS-seadmega kuu aega Läänemeres, Suur-Beldis, Kattegatis ja Põhjameres. Marsruut kattis nii praeguste kui ka planeeritavate tuuleparkide asukohti.

Luurekombitsad

Belgia ametiasutused teatasid eelmise aasta novembris Vene laevast, mida kahtlustatakse tundliku infrastruktuuri uurimises. Belgia meedia andmetel oli see Admiral Vladimirski, mida kinnitab ka luureallikas.

Rootsi mereväe pressiesindaja Jimmie Adamssoni sõnul on neil laevast hea ülevaade. «Meie arvates on see riigilaev, st see kuulub Vene riigile, ja seda tuleb kirjeldada sõjalaevana. Me jälgime seda tüüpi laevade tegemisi ja näitame vajadusel Rootsi mereväe kohalolekut,» sõnas Adamsson. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles