Ukraina sai esimesed õhutõrjesüsteemid Patriot

Copy
Õhutõrjesüsteemid Patriot Slovakkias Sliaci lennujaamas
Õhutõrjesüsteemid Patriot Slovakkias Sliaci lennujaamas Foto: RADOVAN STOKLASA / REUTERS / Scanpix

Ukraina sai esimesed Patriotid, mida peetakse üheks USA moodsamaks õhutõrjesüsteemiks, ütles täna Ukraina kaitseminister Oleksi Reznikov.

«Täna muutub meie kaunis Ukraina taevas turvalisemaks, sest Ukrainasse on saabunud õhutõrjesüsteemid Patriot,» ütles Reznikov Twitteris.

USA, Saksamaa ja Holland pidasid sõna, lisas ta.

President Volodõmõr Zelenskõi ütles, et süsteem tugevdab märgatavalt Ukraina kaitset Venemaa rünnakute vastu.

Vene president Vladimir Putin kuulutas seepeale, et leiab sellele «vastumürki».

Saksamaa teatas jaanuari lõpus, et saadab USA eeskujul Ukrainale ühe raketitõrjepatarei. Holland lubas anda Ukrainale Patriotide varuosi.

Juba eile teatas Saksamaa kaitseministeerium oma veebilehel, et nad on tarninud Ukrainale Patrioti õhutõrjepatarei ja rakette.

Patrioti süsteem koos täiendavate veoautodega lisati Saksamaa kaitseministeeriumi tarnitud sõjalise abi kategooriasse.

USA ja Saksamaa on mõlemad nõustunud Ukrainale ühe Patriot süsteemi saatma. Tegemist on esimese kinnitatud Patrioti süsteemi tarnimisega Ukrainale. Pentagon keeldus eile ütlemast, kas nemad on süsteemi juba tarninud.

«Meil ei ole selles osas mingeid uuendusi ja lubame ukrainlastel teatada mis tahes saabumisest, kui nad on selleks valmis,» ütles Pentagoni pressiesindaja Charlie Dietz eile The War Zone'ile. 

Patrioti süsteeme kasutatakse vaenlase õhusõidukite, ballistiliste rakettide ja tiibrakettide tõrjumiseks ja Ukraina on neid pikka aega palunud, et kaitsta oma linnu ning kriitilise tähtsusega infrastruktuuri. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles