Kremli kriitik Ilja Jašin kaotas apellatsiooni vanglakaristuse vastu

Copy
Vene opositsiooniliider Ilja Jašin esineb videosilla vahendusel Moskvas toimuval kohtuistungil 19. aprillil 2023
Vene opositsiooniliider Ilja Jašin esineb videosilla vahendusel Moskvas toimuval kohtuistungil 19. aprillil 2023 Foto: Maxim Shipenkov / EPA / SCANPIX.

Kremli kriitik Ilja Jašin kaotas kolmapäeval apellatsiooni kaheksa ja poole aasta pikkuse vanglakaristuse vastu, mida tema toetajad peavad poliitiliseks.

«Moskva Meštšanski kohtu otsus jääb muutmata,» ütles kohtunik istungil.

Jašin ütles kohtus, et ta pandi trellide taha, sest rääkis tõtt Moskva sammudest Ukrainas ja Venemaal. «Mulle määratud otsus on hämmastav: kaheksa ja pool aastat 20-minutise kõne eest internetis,» ütles ta. «Kohtasin vanglas mõrvareid, vägistajaid ja röövleid, kes olid saanud oma kuritööde eest väiksema karistuse.»

Jašin mõisteti süüdi Vene relvajõudude kohta väidetava valeinfo levitamises. Opositsioonipoliitiku süü seisnes selles, et ta mõistis hukka Venemaa kallaletungi Ukrainale. Muu hulgas osutas ta Youtube'is Vene sõdurite metsikustele Kiievi lähedal Butšas, nimetades seda massimõrvaks.

Moskva linnavolikogu liige Jašin peeti kinni juulis, kohus tema üle algas novembris. Tema üle mõisteti kohut uute seaduste alusel, mis lisati kriminaalkoodeksisse pärast seda, kui president Vladimir Putin saatis väed Ukrainasse.

Jašin väljendas kolmapäeval kohtus veendumust, et varem või hiljem tagandatakse vargad ja mõrtsukad võimult ja tema on nende hulgas, kes ehitavad üles uue Venemaa.

«Olen aru saanud, et vabanenuna saab minust üks neist, kel tuleb see verine segadus ära koristada.»

Esmaspäeval mõistis Vene kohus 25 aastaks vangi teise Kremli kriitiku Vladimir Kara-Murza, kes kritiseeris samuti kallaletungi Ukrainale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles