Suurbritannia: Vene häkkerid tahavad rünnata kriitilist taristut

Copy
Briti küberluureagentuuri GCHQ peakorter Cheltenhamis. Foto on illustratiivne.
Briti küberluureagentuuri GCHQ peakorter Cheltenhamis. Foto on illustratiivne. Foto: Briti valitsus / AP / Scanpix

Vene häkkerid püüavad häirida või hävitada Suurbritannia kriitilist taristut ja nende peatamiseks ei pingutata piisavalt, ütlesid täna Ühendkuningriigi valitsuametnikud.

Suurbritannia riiklik küberturbekeskus andis ametliku hoiatuse elektri-, vee- ja teiste elutähtsate süsteemid kohta, käskides nende kaitset tõhustada.

«Minu arvates ei tee me veel piisavalt ära, et kaitsta oma taristut Venemaaga seotud gruppide küberohtude eest,» ütles keskuse juht Lindy Cameron.

Kabinetiminister Oliver Dowden ütles, et oht lähtub Venemaa poliitikat pooldavatelt häkkeritelt, kes ei pruugi tingimata tegutseda Vene riigi ülesandel. Tema sõnul on tegu Ukrainas võitleva Vene erasõjaväe Wagner kübervastega.

Dowdeni sõnul ei ole väidetavatel häkkeritel võimet ÜK süsteemidele ulatuslikku kahju teha, aga oht suureneb üha.

«Selle ohu avalikustamine ei tule kergelt,» tunnistas ta, kuid seda on vaja, et firmad mõistaksid riske ja astuksid samme kaitsmaks iseennast ja riiki.

Briti küberluureagentuuri GCHQ haruna töötav riiklik küberturbekeskus ütles, et Ukraina sõja venides võivad ründajad hakata seni Ukrainal olnud fookust laiendama Läänele üldisemalt.

Cameron hoiatas ka Hiina kui tehnoloogilise ülivõimu dramaatilise tõusu eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles