Krasnojarski Usside eesti päritolu kohta pole tõendeid, Ussid end eestlasteks ei pea (3)

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Copy
Vladimir Putin ja Aleksandr Uss 2017. aastal. 
Vladimir Putin ja Aleksandr Uss 2017. aastal. Foto: Kremli Pressiteenistus

Vene eriteenistuste abiga Itaaliast vahi alt põgenenud Artjom Ussi ja tema isa, Venemaa ühe rikkama regiooni Krasnojarski krai kuberneri Aleksandr Ussi perekonnanimi viitab eesti päritolule, kuid kinnitatud andmed selle kohta puuduvad.

Siberi keskosas asuvas Krasnojarski krais elab siiani tuhandeid eesti päritolu inimesi. Vähemalt Siberis on see regioon, kus elab kõige rohkem eesti verd inimesi. See on olnud nii alates 19. sajandi teisest poolest, kui algas eestlaste väljarändamine Siberisse: algul sunniviisiliselt, hiljem vabatahtlikult, saavutades oma kõrghetke 20. sajandi alguses, kui Venemaa keisririigis viidi läbi nn Stolõpini reforme. Krasnojarski krai lõunaosas asub 1850. aastal asutatud Ülem-Suetuki küla, mis on siiani suurim eestlaste küla Venemaal ja kus kohalikus koolis õpetatakse siiani eesti keelt.

Tegemist on üüratu piirkonnaga Siberis. Kui Krasnojarski krai oleks iseseisev riik selle praegustes piirides, siis oleks tegu maailmas pindalalt 15. riigiga. Täielikult Euroopas asuvatest riikidest suurimast, Ukrainast, on see Venemaa regioon suurem neli korda. Krasnojarsk on üks rikkamaid Venemaa regioone tänu rasketööstusele (kuulsaim neist on Norilski Nikkel), metallimaakide rohkusele ja hiiglaslikele hüdroelektrijaamadele.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles