ÜK peaminister ärgitas Põhja-Iiri unioniste kohalikku valitsust toimima panema

Copy
Briti peaminister Rishi Sunak esinemas Belfastis.
Briti peaminister Rishi Sunak esinemas Belfastis. Foto: Niall Carson/Pool via Reuters / Scanpix

Briti peaminister Rishi Sunak nõudis täna, et unionistid lõpetaksid Põhja-Iirimaa kohaliku valitsuse boikottimise.

«Ärgitan teid tegema meiega tööd, et Stormont jälle toimima panna. See on juba iseeneses õige asi mida teha. Ja ma olen kindel, et see on ka õige asi, mida teha meie (ÜK) liidu nimel,» ütles Sunak Belfastis rahuleppe 25. aastapäeva puhul tehtud pöördumises.

Peaminister lubas kasutada Põhja-Iirimaa majanduse tugevdamiseks ÜK valitsuse «kogu jõudu» ning kiitis oma eelkäija Tony Blairi ja teiste panust 1998. aasta rahuleppe sõlmimisse.

Hoolimata arvukatest tagasilöökidest, ei andnud Blair kunagi alla, «ja ka mina ei tee seda», ütles Sunak tähtpäeva puhul peetud kolmepäevase konverentsi lõpus.

ÜK-meelne Demokraatlik-Unionistlik Partei (DUP) on boikottinud provintsi võimujagamisvalitsust seoses Brexiti-järgse kaubanduskorraga.

Tuleva kuu kohalike valimiste eel on partei sattunud aga üha kasvava surve alla Londonist, Dublinist, Brüsselist ja Washingtonist, mis tipnes USA president Joe Bideni visiidiga läinud nädalal.

Seni on erakond seisnud vastu survele taasliituda valitsusega, kus on ka läinud aastal esmakordselt Põhja-Iiri valimised võitnud vabariiklik partei Sinn Féin.

Sunak võõrustab täna õhtusööki, kuhu kogunevad paljud rahuleppesse panuse andnud, nende seas USA toonane president Bill Clinton.

Clinton ütles, et ELi kaubandusreeglite reform ehk niinimetatud «Windsori raamistik», milles Sunak ja Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen kokku leppisid, leevendas oluliselt Brexiti mõju Põhja-Iirimaale.

Konverentsil pöördumise teinud von der Leyen ütles: «Windsori raamistik on uus algus vanadele sõpradele.»

Rahuleppe järel ühendasid verivaenlased unionistide ja vabariiklaste poolel jõud, et moodustada ühine valitsus, märkis ta.

«Ajalugu kutsub nüüd tänaseid juhte asuma samale teele ja kujundama üheskoos Põhja-Iirimaa tulevikku.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles