Seto juurtega Vene admiral sai Vaikse ookeani laevastiku juhiks (3)

Rachel Kaare Juudas
Copy
Vene admiral Viktor Liina.
Vene admiral Viktor Liina. Foto: Postimees / AP Photo / SCANPIX

Admiral Viktor Liina on Venemaa riikliku uudisteagentuuri TASS andmetel määratud Vaikse ookeani laevastiku ülemaks.

Liina asendab admiral Sergei Avakjantsit, kes astus tagasi selle nädala alguses pärast mereväes läbiviidud üllatuskontrolle.

Venemaa Vaikse ookeani laevastiku esindajad teatasid eile, et Avakjants vahetab ametikohta seoses sõjaväeteenistuse vanusepiiriga (65 aastat). 20. aprillil teatas Venemaa riiklik meediaväljaanne TASS, et Avakjantsi ametist tagandamine ei olnud tema vanusega seotud.

Mitu Venemaa kindralohvitseri – sealhulgas praegune Vene armee juht Ukrainas ja kindralstaabi ülem Valeri Gerassimov ning maavägede ülemjuhataja Oleg Saljukov – on teeninud Venemaa relvajõududes ka pärast 65. eluaasta täitumist.

Venemaa kaitseminister Sergei Šoigu teatas 14. aprillil Vaikse ookeani laevastiku üllatuslikust valmisolekukontrollist, mis 20. aprilli seisuga veel kestab.

Enne Vaike ookeani laevastiku juhtima asumist töötas seto päritolu viitseadmiral Viktor Liina aastaid Venemaa Balti laevastiku ülemana ning enne seda tuumaallveelaeva komandörina.

Viktor Liina on sündinud Petseris. Postimehe andmetel on ta vähemalt isa poolt seto rahvusest. Viitseadmirali isa Nikolai Liina, setopäraselt Liina Kolla, oli Eesti poolel elavatele setodele tuntud isik, kes rääkis head seto keelt, kirjutas Postimees eelnevalt. 

Petserist lahkus ta pärast keskkooli lõpetamist, kui läks Leningradi (Peterburi Nõukogude-aegne nimi) Leninliku Komsomoli nimelisse Kõrgemasse Allveelaevnike Kooli. 1990. aastast asus ta teenima allveelaevadel ning jõudis väga kiiresti ja väga noorena, 31-aastasena, Venemaa Põhja laevastiku koosseisu kuulunud tuumaallveelaeva Segež kapteniks.

Segež oli projekti 949 Antei (NATO nimetus Oscar II) tuumaallveelaev, mida kutsuti lennukikandjate tapjaks. Sama klassi allveelaev oli ka Kursk, mis uppus koos 118 meremehega 2000. aasta suvel Barentsi meres. Viktor Liina oli just aasta enne seda tragöödiat saanud Segeži kapteniks. 2003. aastal tunnistati Liina juhitud allveelaeva meeskond parimaks Venemaa Põhja laevastiku ekipaažiks.

2006.–2010. aastani tegi seto juurtega Viktor Liina karjääri Põhja laevastiku juhtkonnas, jõudes lõpuks laevastiku kõigi allveelaevade ülemaks. Seejärel juhtis ta kaks aastat Põhja laevastiku Belomorski mereväebaasi, mille ülema ametikohal sai ta 44-aastasena president Putinilt kontradmirali auastme.

Viktor Liina töötas üle kahe aasta ka Venemaa relvajõudude peastaabi ülema armeekindral Valeri Gerassimovi asetäitjana.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles